Санкциите на западните държави срещу Русия всеки ден започват да

...
Санкциите на западните държави срещу Русия всеки ден започват да
Коментари Харесай

Как Европа сама се постави на колене пред Газпром

Санкциите на западните страни против Русия всеки ден стартират да засягат от ден на ден тези, които ги предизвикаха. В момента главен проблем за Европейския съюз стана енергетиката, която стартира да се разпада безусловно пред очите ни. Цената на газа на спот пазарите в края на август доближи рекордните над 3500 $ за 1000 кубически метра, което съгласно множеството специалисти надалеч не е границата с наближаването на отоплителния сезон.

Въпреки това Европейски Съюз продължава да упреква Русия за протичащото се, като обществено декларира, че Москва, зад тила на Газпром, съзнателно употребява нейните енергийни запаси като оръжие против западния свят. В същото време никой в Брюксел не се смущава от обстоятелството, че през последните години, с директното присъединяване на Съединени американски щати, самите европейски политици заявиха нуждата от отвод от съветските въглеводороди, което се случва през днешния ден.

Освен това наподобява парадоксално, че откакто стартира икономическа война против Руската федерация, която през днешния ден се свързва с проекти за нанасяне на военно проваляне на Русия, Европа продължава да счита, че Москва не би трябвало да реагира по никакъв метод на протичащото се и да продължи да доставя недружелюбни страни с на ниска цена нефт и газ до тогава, до момента в който те сами решат да се откажат.

В това отношение най-показателна е обстановката с газопроводите " Северен поток " (СП) и " Северен поток 2 " (СП-2), които показват цялото двуличие и лицемерие на западната политика, на която Русия най-сетне реши да отговори.

Известно е, че съветският газ отива в страните от Европейски Съюз в няколко направления, главната от които е Северен поток. Проектният му потенциал е 55 милиарда кубически метра годишно, макар че при потребност могат да бъдат превозени до към 62 милиарда кубически метра. За съпоставяне, към 85 милиарда кубически метра могат да бъдат изнесени през тръбопроводите Уренгой-Ужгород, Прогрес и Союз, минаващи през Украйна, Ямал - Европа. обезпечава към 33 милиарда, а „ Синият “ и „ Турският “ поток, преминаващ през Черно море – към 47 милиарда Общо Русия изнася до 200 милиарда куб. м газ годишно за Европейски Съюз (през 2021 година повече от 150 милиарда кубически метра), което през предходните години беше до 40% от общия европейски импорт.

Отчитайки непредсказуемостта на украинското направление и растящото ползване на синьо гориво в Европейски Съюз, преди няколко години Русия реши да построи още един клон в северната посока, наименуван „ Северен поток 2 “, с потенциал, сходен на този на СП. Така Москва в началото предложи на Европейски Съюз сигурност в енергийния бранш, макар всички проблеми в политическите връзки.

Като се има поради, че растежът на стопанските системи на множеството страни от Европейски Съюз през последните години се основаваше точно на евтини съветски енергийни източници, които се доставяха по дълготрайни контракти и даже отговаряха на европейската зелена договорка, до 2021 година имаше вяра предпазливостта в Европа да преодолее възходящата вълна от русофобия, разпалвана в Съединени американски щати.

Но както демонстрираха събитията още преди началото на специфичната военна интервенция (СВО) на Руската федерация в Украйна, Европейският съюз дефинитивно загуби субектността си във връзка с вземането на решения, в които вижда своя интерес Вашингтон. Резултатът от това беше забавянето на узаконяването на SP-2, изказванията за нуждата от увеличение на доставките на американски полутечен природен газ (LNG), дейното търсене на различни снабдители и други

След 24 февруари обстановката напряко стартира да припомня безумство, станало причина за приближаването на енергетическа злополука, която може да довесе освен към сериозна криза в множеството страни от еврозоната, само че също до обществени и политически катаклизми в целия западен свят.

В момента главните събития към този момент не се развиват към СП-2, а към първия клон на Северен поток. В същото време публично, както беше оповестено в Европейски Съюз преди няколко месеца, планът СП-2 беше дефинитивно заровен от събитията в Украйна.

Въпреки това „ ръждясалата тръба “ на дъното на Балтийско море, както постоянно назовават СП-2 във Варшава, Киев или балтийските страни, към момента преследва доста хора. Както неотдавна съобщи президентът на Полша, належащо е незабавно да се демонтира „ Северен поток 2 “, защото просто прекъсването на узаконяването му не е задоволително.

Освен това в Европейския съюз в действителност имат вяра, че възможното стартиране на този газопровод ще бъде „ повдигането на бялото знаме и капитулацията на Европа “.

Подобни изявления от Варшава или Берлин обаче подсказват, че на фона на възходящата енергийна рецесия всички сходни изявления на европейски политици рано или късно ще би трябвало да бъдат забравени, изключително като се има поради какво се случва през днешния ден с първия клон на газопровода, положен по дъното на Балтийско море.

Дълго време СП се смяташе за един от най-надеждните тръбопроводи, които доставяха газ на северните и централните елементи на Европейски Съюз, най-вече Германия. Бяха подписани контракти за доста години напред, страните имаха мощни връзки и европейските компании с подготвеност вложиха в построяването и поддръжката му, получавайки невиждани облаги.

Разгръщащата се санкционна война против Русия обаче наруши предходното съдействие, основно по виновност на Запада. От няколко месеца Москва се пробва да убеди Европа в пагубността на сегашната й политика, апелирайки към здравомислие. Всичко обаче се оказа на вятъра и Брюксел, под управлението на Вашингтон, реши да продължи пътя към самоубийството. Нито настояването на Русия да заплаща за газ по новата скица, нито предизвестията на личните й експерти за полупразните газови складове, нито даже пагубното повишаване на цените, стопираха Европейски Съюз.

В същото време, без значение какви обвинявания бяха изсипани против Газпром от европейски чиновници, съветският монополист постоянно се опитваше да се придържа към предходни съглашения и даже играеше по разпоредбите, които купувачите му постановиха. Последното беше повода доставките на газ за европейския континент да намалеят пагубно през последните месеци.

Ако преди три години " Газпром " доставяше на Европа до 500 милиона кубически метра дневно, през май тази година те бяха единствено 250 милиона, а през лятото износът падна от 140 милиона през юни до 115 милиона през август. В същото време, по време на прекъсването на " Северен поток " за превантивна поддръжка доставките паднаха до исторически най-малко - към 80 милиона кубически метра дневно. И за това има много елементарни пояснения, в които политическият съставен елемент е значим, само че играе второстепенна роля.

Трябва да се помни, че газът се доставя по СП благодарение на турбините на газопомпената станция Портовая, които се поддържат от Siemens, който обаче... разгласи отдръпването си от съветския пазар. Преди това четири от петте му блока бяха готови за поддръжка, а един беше изпратен за ремонт в Германия, откъдето беше трансфериран на компанията за поддръжка Siemens Energy в Канада.

Заради антируските наказания се оказа невероятно турбината да бъде върната, без да се нарушат рестриктивните мерки, наложени от самите западни страни. Това от своя страна докара до обстоятелството, че в средата на юни " Газпром " разгласи прекъсването на два, а по-късно още един газопомпен елемент на " Северен поток ". В резултат на това размерът на доставките на газ посредством взаимното дружество внезапно спадна от 167 на 67 милиона кубически метра, което съставлява към 40% от общия размер на натоварване.

Всички следващи опити на западните страни да разрешат обстановката, по-специално да отстранен рестриктивните мерки върху доставките на турбини от Канада за Германия, не задоволиха съветската компания, която желае ясно осъществяване на договорните отговорности от Siemens и транспарантни условия за по-нататъшно съдействие.

Но в Брюксел, както и в Берлин, взеха решение да не обръщат внимание на това и продължиха да упрекват Газпром, а с него и Москва, в изнудване. В същото време, в случай че се обърнем към документите, която беше съгласувана от Русия с европейските сътрудници, тогава бъдещето на Европейски Съюз се обрисува извънредно мъчно.

По-специално, според сегашния контракт, набор от рутинна поддръжка в взаимното дружество би трябвало да се прави взаимно със експерти на Siemens. В този случай поддръжката на модулите би трябвало да се прави на всеки 1000 часа или почти един път на всеки 42 дни.

Ето за какво не е изненадващо, че взаимното дружество трябваше да спре от 11 до 21 юли, а по-късно от 31 август до 3 септември, след което превозът на газ беше възобновен до равнище от 33 милиона кубически метра дневно. И такива прекъсвания на „ Северен поток “ ще се правят непрестанно и в сходство с предписаните условия за поддръжка, които са нужни за безвредната употреба на газопровода.

В случая няма политика, макар че общата обстановка, несъмнено, способства за това последователно страните от Европейски Съюз да стартират да осъзнават пагубността на санкционната си политика, която може да докара до непоправими последствия за самите тях.

Припомняме, че по данни на Евростат, към началото на август потребителските цени в Европейски Съюз са се повишили приблизително с 8,9%, което е връх за европейците. Това от своя страна оказва директно въздействие върху държавните рейтинги.

Например икономическите проблеми предизвикаха политическа рецесия в Италия, разпускането на Народното събрание и провеждането на предварителни избори. Френският президент Еманюел Макрон загуби болшинството си в Народното събрание, рейтингът на немския канцлер Олаф Шолц и неговата партия падна внезапно и така нататък В същото време даже в Европа признават, че е невероятно да се откажат от съветския газ нито през днешния ден, нито в кратковременен проект. период, а Газпром продължава да прави супер облаги.

По-специално, макар обстоятелството, че от началото на годината монополистът е понижил производството на газ с 13%, а доставките за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело са намалели с 37,4%, в края на август в компанията регистрираха, че чистата облага по интернационалните стандарти за финансова отчетност (МСФО) за I полугодие е в размер 2,5 трлн руб., което е повече в сравнение с е облагата за цялата минала година.

Освен това, заради възходящите цени на силата, не бързат да търсят излаз от сегашната обстановка в тези страни, на които Брюксел се надява. Например Норвегия неотдавна стана снабдител номер 1 за Европейски Съюз. От Осло обаче към този момент заявяват, че е физически невероятно внезапно да се усилят доставките на огромни количества на европейския пазар, с цел да се стабилизира обстановката.

Освен това настоящето повишаване на цените разрешава на норвежките компании, също като Газпром, да получават свръхпечалби и надалеч не е несъмнено, че те, даже и да имат такава опция, ще решат да усилят внезапно размера на доставките.

Така Европа продължава да се вкарва в извънредно сложна обстановка и повода за това не е позицията на Газпром или съветското управление като цяло, а искрено безмисленото малоумие на европейските политици, подклаждано от задграничните им сътрудници.

В същото време решението на казуса е напълно просто - да се спре русофобската нервност и да се отстранен съществуващите наказания против Руската федерация, най-малко в тези области, които са сериозно значими за съветската стопанска система.

Въпреки това, съдейки по последните изказвания на европейски политици, окончателното осъзнаване на нуждата от водене на градивни договаряния с Москва ще пристигна единствено със студовете и с началото на световни обществени катаклизми в целия континент.

Това значи, че цената на новите съглашения за Европейски Съюз ще бъде напълно друга от тази преди 24 февруари.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР