Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила

...
Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия влизат в сила

Санкциите на Европейски Съюз против съветската Централна банка влязоха в действие рано тази заран. Това е посочено в Официалния вестник на Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Санкциите включват възбрана за преводи с съветски финансови институции, уточни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички активи на банката в Европейски Съюз също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия против Украйна. 

Рублата се намали с 30% по отношение на щатския $, откакто западните страни оповестиха нови наказания против Русия, съобщи Би Би Си.

Новият рекорден спад идва, откакто някои от банките в Русия бяха изключени от интернационалната система за заплащания Swift.

Прекъсването на съветския достъп до системата Swift е най-суровата мярка, налагана до момента на Москва поради спора в Украйна. Активите на съветската централна банка също ще бъдат замразени, ограничавайки опцията на страната да има достъп до задграничните си запаси.

В неделя централната банка на Русия прикани за успокоение на фона на опасенията, че може да има напор за изтегляне на влогове.

„ Бритиш петролиум “ ще се откаже от близо 20-процентния си дял в съветската държавна компания „ Роснефт “ след „ акта на експанзия от страна на Русия към Украйна “.

Петролният колос бе подложен на сериозен напън от английското държавно управление да реагира след съветското навлизане в Украйна в четвъртък. 

„ Бритиш пертролиум “ има дял в „ Роснефт “ от 2013 година. Изпълнителният шеф на компанията Бърнард Лууни подаде неотложно оставка борда на шефовете на „ Роснефт “. Лууни е в борда на шефовете на съветската компания от 2020 година, паралелно с нейния ръководител Игор Сечин, непосредствен другар и съдружник на съветския президент Владимир Путин. 

АП заяви, че Лууни е бил в Русия през октомври, когато е бил на заседание дружно с Путин, и е описал срещата като „ огромна привилегия “. Министърът на бизнеса Куази Куартенг е разговарял в петък с Бърнард Лууни и го е уведомил, че „ няма подозрение за сериозността на английското държавно управление във връзка с несъразмерната взаимозависимост на компанията от съветските ползи “. 

Лууни сподели, че е „ надълбоко покъртен и тъжен “ от събиитята в Украйна, които постановат фундаментално преосмисляне на позицията на „ Бритиш петролиум “ в „ Роснефт “.     

Швейцарският президент Игнацио Касис съобщи, че е доста евентуално неутрална Швейцария да последва глобите на Европейския съюз по отношение на Русия и да замрази съветски активи в алпийската страна, съобщи Ройтерс.

В изявление за швейцарска телевизия Касис уточни, че седемчленният Федерален съвет ще се събере през днешния ден и ще разиска рекомендациите на министерствата на финансите и на стопанската система.

На въпрос дали Швейцария ще последва Европейски Съюз във връзка с замразяването на съветски активи той отговори: " Много евентуално е държавното управление да реши да направи това, само че аз не мога да предсказвам решения, които към момента не са взети ".

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР