Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният

...
Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният
Коментари Харесай

Пулмологът: От санитарни маски имат нужда болните, а не здравите хора

Санитарната маска няма да ни помогне, в случай че сме здрави. Болният човек е този, който не би трябвало да сее болест. От защитните средства бих избрала плътния шал, с който ще затворя и носа, и устата и ще предотвратя вирусът да влезе в дихателната система. Това съобщи пулмологът доктор София Ангелова.

През последните седмици всеобщо се купуват защитни маски и гелове за стерилизация, което докара до изчерпването на количествата както в аптеките, по този начин и в складовете.

За БТВ „ Тази заран " специалистът изясни, че най-важно е да не пипаме очите, носа и устата, тъй като най-лесно болестта влиза през лигавицата. Паниката и еуфорията са извънредно огромни, а това не е в интерес на човешкия организъм. Знаем, че имаме имунна система, която ни пази против вирусите. В тази суматоха рискуваме да заболеем от друго, а не от ковид, акцентира Ангелова.

Лекарят поучава хората с типични признаци на грип да останат вкъщи, да осведомят своите персонални лекари и да стартират лекуване. Тя прикани пациентите да не пият антибиотици, защото не лекуват грип.

Не се знае дали България ще бъде захранвана с маски, защото нямаме производител. Нямаме данни дали ще се внесат и дезинфекционни гелове, това разяснява ръководителят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Според него по-сериозна мярка от носенето на маска е елементарното миене на ръце всякога, когато сме докоснали повърхнина, която може да бъде инфектирана.

По думите му гелът е средство, което би трябвало да убие попадналите по ръцете вируси. Въпреки това посочи, че сега, в който пипнем повърхнина или, да вземем за пример, се здрависаме с някого - той губи резултата си.

Фармацевтът изясни, че потребителите е значимо да наблюдават за етаноловите артикули, които са ефикасни против вируси и да заобикалят хлорхексидиновите препарати, защото нямат деяние против болестите.

Психологът Маргарита Бакрачева съобщи, че е значимо рационализирането - дали това, което търсим и намираме като информация, е рисково или има по-безопасни средства. Като метод да избягаме от суматохата специалистът уточни всяко нещо, което съставлява „ персонален обред " - носенето на червен конец на ръката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР