"Съни Тур" ЕООД в качеството си на мажоритарен акционер, притежаващ

...
"Съни Тур" ЕООД в качеството си на мажоритарен акционер, притежаващ
Коментари Харесай

Новият собственик изкупува останалите акции на Слънчев ден

"Съни Тур " ЕООД в качеството си на мажоритарен акционер, притежаващ 95.39% от капитала на "Слънчев ден " АД - Варна има желание да приготви и насочи търгово предложение за изкупуване акциите и на останалите акционери в туристическото сдружение. По реда на Закона за обществено предложение на скъпи бумаги това значи дерегистрация (отписване) на "Слънчев ден " АД като обществено сдружение и надлежно прекъсване търговията с неговите акции на "Българска фондова борса " АД.

Съобщението за това желание до "БФБ-София " е подписано от Ангел Палийски - шеф на "Съни Тур " ЕООД.

Припомняме, че пловдивският предприемач Георги Гергов продаде комплекса "Слънчев ден " в края на януари тази година, което е вписано и в Търговския указател. Едноличен притежател на курорта към този момент е компанията "Амадеус - Ей Си Джи " ООД - Пловдив, която се управлява от други трима пловдивски предприемачи - Ангел Палийски, Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Ангел Палийски е някогашен президент на ПФК "Ботев 1912 ", а сега е член на съвета на шефовете на футболния клуб. Той има бизнес в туризма, а през май предходната година посредством същата компания, в която е съучастник с 42% и шеф, взе и концесията на плажа на "Слънчев ден " пред хотелите. Сегашната покупка е една разумна последваща стъпка. Няма по какъв начин хотелиер и концесионер да са две разнообразни лица - това неизбежно би довело до спор.

За подобен един проблем се заприказва още след приемането на новия Закон за концесиите по Коледа през 2017 година. Семейните морски курорти - "Албена ", "Слънчев ден ", "Ривиера " и "Св.св. Константин и Елена ", са благосъстоятелност на сдружения, които ги приватизираха преди години. Тогава те получиха и така наречен концесия по право, която форма съществуваше в остарелия Закон за приватизацията и следприватизационния надзор и им даваше правото да стопанисват плажовете от раздържавяването им до 2018-а. По новия закон обаче те нямат преимущество и всеки искащ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

Тримата пловдивчани в действителност са купили "Съни тур " ЕООД, което притежаваше курортния комплекс "Слънчев ден ", в който са хотелите "Палас " и "Марина " - част от тогавашната почивна база на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Цената на договорката не бе оповестена. Договорът за прекачване на собствеността е подписан през октомври 2018-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР