Санчес полаги клетва като премиер на Испания Социалистът Педро Санчес,

...
Санчес полаги клетва като премиер на Испания Социалистът Педро Санчес,
Коментари Харесай

Бюджетът и Каталуня са предизвикателствата пред новото правителство на Санчес в Испания

Санчес полаги клетва като министър председател на Испания

Социалистът Педро Санчес, който в сряда постави клетва като министър председател на Испания, се надява, че неговата коалиция с радикалната левица Podemos ще постави завършек на политическата невъзможност, довела до четири парламентарни избори за четири години в страната. Въпреки нежната преднина от два гласа в Народното събрание, която го постави отпред на кабинета, и компликациите, които в този случай ще се появят при прокарването на законодателство, Санчес показа стратегия, включваща нараснали държавни разноски и договаряния за Каталуня.

Първоначално министър председателят се надяваше да образува социалистическо държавно управление на малцинството. Но след резултатите от последните парламентарни избори през ноември той избра да подписа съглашение с Podemos. За да завоюва вота на доверие в Народното събрание във вторник, Санчес се нуждаеше от поддръжката на районните партии, в това число от гласуването с " въздържал се " на каталунските сепаратисти. Подобни политически маневри обаче крият опасности, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обвинения отдясно

Лидерът на дясноцентристката Народната партия Пабло Касадо упрекна Санчес, че се пробва да разцепи страната и че образува " държавно управление против Испания ", което слага бъдещето на страната в ръцете на " терористи и превратаджии ". Но каталунските сепаратисти по принцип имат опцията да играят решаваща роля във фрагментирания испански парламент, в който лявото и дясното не съумяват да реализират болшинство.

В предишното каталунски районни политици са помагали за идването на власт на Народната партия, само че през днешния ден това наподобява невероятно. Сега най-голямата сепаратистка партия даде обещание, че няма да гласоподава против Санчес във вторник, откакто социалистическият водач се съгласи на бъдещи договаряния по отношение на каталунския въпрос.

Podemos издейства обещания от Санчес за повишение на налозите за богатите и анулация на трудови промени, прокарани от някогашния десен министър председател Мариано Рахой. В програмата на държавното управление са още повишение на минималната заплата и регулации, свързани с наемите.

Тясно свързани цели

Каталунските договаряния и бюджетът са двете непосредствени провокации за новото държавно управление, а мадридският политически анализатор Сандра Леон твърди пред Financial Times, че те са тясно свързани. " Управляващите ще опитат да получат помощта за прокарването на бюджета на партиите, които им помогнаха да дойдат на власт ", изяснява Леон.

Социалистите към този момент намекнаха на сепаратистите, че в случай че желаят договаряния за бъдещето на Каталуня, би трябвало да има устойчиво испанско държавно управление. Което в действителност изисква прокарването на бюджета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР