Санчес и Иглесиас - премиер и вицепремиер? Испания се нуждае

...
Санчес и Иглесиас - премиер и вицепремиер? Испания се нуждае
Коментари Харесай

Испанските социалисти и радикалната левица се договориха за управляваща коалиция

Санчес и Иглесиас - министър председател и вицепремиер?

" Испания се нуждае от устойчиво държавно управление. Това е договорка за четири години ". Това съобщи водачът на испанските социалисти и и.д. министър председател Педро Санчес, откакто във вторник подписа авансово съглашение за сформирането на ръководеща коалиция с ръководителя на радикалната левица Podemos Пабло Иглесиас.

Договорката сред двете партии, които до неотдавна не можеха да се схванат да работят дружно, стана факт два дни след парламентарните избори в страната, които доведоха до един фрагментиран парламентарен пейзаж. Но в този момент ще са нужни следващи дейности, като да вземем за пример разпределянето на министерските постове и привличането на по-малките партии. Дотогава договорката към момента не е финализирана, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без болшинство

Испанските медии пишат, че по силата на сделката Санчес ще остане министър председател, а Иглесиас ще бъде негов заместител. Проблемът е, че депутатските места на двете партии не стигат за болшинство. За да им излязат сметките, Санчес ще би трябвало да убеди другите партии да гласоподават за него или да се въздържат.

Това бяха четвъртите избори в Испания за четири години и Народното събрание се оказа още по-разделен спрямо предходния избор през април. Социалистите резервираха преднината си, само че в този момент още повече места не им доближават за болшинство. Техните 120 депутати дружно с 35 на Podemos не им дават нужния брой в 350-местния парламент.

Защо в този момент, а не по-рано

Социалистите и Podemos не съумяха да се договорят за взаимно ръководство след изборите през април, което докара до повторния избор предходната неделя. " Сегашната договорка не дава отговор на тези въпроси: Защо в този момент, а не по-рано? Защо трябваше да се тества доверието на гласоподавателите и да се изгубят депутатски места? Може би понижените от 42 през април до 35 в този момент места на Podemos ги вършат по-лесен сътрудник ", написа Politico.

" Постигнахме авансово съглашение за основаването на прогресивно съдружно държавно управление в Испания, което комбинира опита на социалистите с куража на Podemos ", оповести Иглесиас. Дясноцентристката партия Ciudadanos съобщи, че няма да поддържа сделката и прикани за огромна коалиция сред нея, социалистите и консервативната Народна партия. Консерваторите също подлагаха на критика съглашението и желаеха оставката на Санчес, защото " коренно държавно управление е тъкмо противоположното на това, от което се нуждае Испания сега ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР