Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир

...
Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир
Коментари Харесай

Капитал: Пеевски купи санаториума за белодробни болести във Владая

Санаториумът е издигнат през 1932-1935 като инвестиция на лекар Любомир Хаджииванов. След 9-ти септември е национализирана

Фирмата " Интръст ", която еднолична благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, е купила някогашния санаториум за гръдни заболявания във Владая, както и близо 90 декара земи към него. Сделката е вписана на 19 март като цената ѝ съгласно имотния указател е 2.933 млн. лева, написа Капитал.

Триетажната постройка в жанр модернизъм е издигната при започване на 30-те години на предишния век, като частен санаториум за гръдноболни на доктор Любомир Хаджииванов. Към него е имало земеделско стопанство, а доктор Хаджииванов засажда над 400 овощни дървета.

От 1948 до 1962 година тук се лекува от туберкулоза писателят Георги Марков. Престоят там го въодушевява да напише повестта " Санаториумът на лекар Господов " (и постановката " Да се провреш под дъгата " ), а срещата си с Георги Димитров в същия санаториум в края на 1948 или началото на 1949 година разказва в главата " Ехо от студентските години " от сборника " Задочни репортажи ".

" Сградата е триетажна, продълговата, с лека дъговидна извивка, сходно на вдлъбнато огледало, което би трябвало да концентрира в една точка допустимо най-вече светлина ", разказва постройката писателят Димитър Кенаров в предговора си към " Задочни репортажи ".

След 9-и септември санаториумът е национализиран и е употребен като студентски санаториум (там се е лекувал и режисьорът Георги Мишев).

След измененията парцелът е реституиран на наследниците на доктор Хаджииванов (който в първите години на социалистическия режим е живял в помещение към имота).

След като в продължение на над 10 години депутатът от Движение за права и свободи публично беше притежател на остарял опел и няколко жилището в София, през 2015 година той публично стартира да придобива бизнеси. Това става след серия от дарения от майка му - Ирена Кръстева. Постепенно Пеевски стартира да заявява дялове в сдружения в България и офшорни зони, като през 2018 година заявява доходи от 37 млн. лева

Дружеството " Интръст " е учредено напролет на 2017 година и малко след основаването си стартира да придобива десетки недвижими парцели - както от свързани компании, по този начин и от трети лица, като единствено в София цената им е за близо 50 млн. лева

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Варна (преди 50 секунди) Рейтинг: 71559 | Одобрение: 35609 със здраве да си я употребява НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА! Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР