Сана. Жертва на дългогодишния въоръжен конфликт в Йемен стана бившият

...
Сана. Жертва на дългогодишния въоръжен конфликт в Йемен стана бившият
Коментари Харесай

Российская газета: Бившият президент на Йемен загина от ръцете на неотдавнашните си съюзници

Сана. Жертва на дългогодишния въоръжен спор в Йемен стана някогашният президент на страната – 75-годишният Али Абдула Салех, който непринудено слезе от поста си през 2012 година на гребена на вълната на „ Арабската пролет “, само че по-късно продължи битката против новото държавно управление. Той бе погубен от своите неотдавнашни съдружници от редовете на шиитските бунтовници-хути, които побързаха да разгласяват фрагменти с тялото на мъртвия политик, написа Российская газета.
По данни на локални медии дружно със Салех в престрелката е бил погубен и генералния секретар на ръководената от него партия „ Всеобщ национален конгрес “ Ариф Аз Зука, а раненият наследник на някогашния президент Халед Салех е покорен от бунтовниците. По други данни експрезидентът е умрял при гърмеж в покрайнините на столицата Сана, където към този момент от няколко дни не престават яростни боеве сред неговите последователи и отрадите на шиитите, против които също по този начин води война интернационалната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия.
След като при започване на ноември хутите изстреляха ракета към Рияд, саудитците постановиха обсада над пристанищата в Йемен, заплашвайки страната на задълбочаваща се филантропична злополука. Тогава Али Абдула Салех, намиращ се на власт повече от 30 години, ненадейно предложи на обединението помирение, а също по този начин разтрогна съюза си с хутите, които на собствен ред го оповестиха за изменник.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР