Самуел Финци ще събори декора в Народния театър и това

...
Самуел Финци ще събори декора в Народния театър и това
Коментари Харесай

Самуел Финци събаря декора в Народния театър

Самуел Финци ще събори декора в Народния спектакъл и това напълно няма да е нереалност, а изцяло действително деяние. След като впечатли феновете с невероятната си роля във кино лентата " Януари " на Андрей Паунов артистът още веднъж ще се върне в България - този път, с цел да разкрие гения си и на театралната сцена. Финци, който от 30 години живее и работи в Германия, ще показа в Народния спектакъл на 25 и 26 март спектакъла " Един кон влезнал в бар " по фамозния разказ на Давид Гросман.

" Единственият човек, който в никакъв случай не се е отказал от мен и в никакъв случай не ме е зарязал в неволя - това съм аз ". " Кълна ви се, тук виждате първия мъж в историята с постнатална меланхолия ". Тези и още сходни шеговити реплики, съпроводени с остроумни и даже вулгарни изповеди са заложени в спектакъла “Един кон влезнал в бар ”.



Снимки: Arno Declair/Дойчес спектакъл

Героят на Самуел Финци - Дов Гринщейн е стендъп-комик, подбудител, актьор със свое лично шоу, подготвен постоянно да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град сред Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно зрелище. Представление като никое друго, всяващо шок и ужас.

Докато показва този монолог, на сцената Финци застава на ръце, удря си плесници, раздира сакото и ризата си и даже събаря декора на сцената зад тила си.



Билетите за " Един кон влезнал в бар " от през днешния ден са в продажба, като цената им, според от местата, варира от 35 до 100 лв.. След нервността с цените на билетите към гостуването на Джон Малкович през февруари в Народния спектакъл, където билетите удариха баснословните 400 лв., в този момент цените за гостуването на Самуел Финци са изцяло допустими. По традиция ползата към гостуванията на артиста у нас постоянно е огромен.

От години Финци играе на сцената на Дойчес спектакъл в Берлин. Още се помни неговото посещение у нас през 2016 година в Народния със спектакъла " В очакване на Годо " по Самюел Бекет на режисьора Иван Пантелеев, който сложи пиесата в Германия. Заради ролята си на Владимир в това зрелище Самуел Финци получи наградата " артист на годината в Германия. "

Две години по-късно, отново в Народния спектакъл, артистът показа и спектакъла " Власт и опозиция " по едноименната книга на Илия Троянов на режисьора Хановер Шаушпил.



" Един кон влезнал в бар " е копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена). Режисьор и сценограф е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер.

На Самуел Финци, който е в ролята на Дов Гринщейн, партнира Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Музикален акомпанимент на пиано - Антони Дончев. Спектакълът ще се играе на немски с български надписи.

Героят на Санчо - Дов е безмилостно непосредствен – нервира публиката, наскърбява я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, споделя тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов яростно се бори за вниманието на хората, тъй като никой не трябва да остане апатичен. Защото той може да предложи доста повече от едно сполучливо шоу: той би трябвало да опише за своя „ персонален Чернобил “, за контузията, виновността, които са отровили живота му.



Дов желае почистване на сметките – със своя другар Авишай, който е поканил на спектакъла, и това би трябвало да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила доста по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болежка, която съвсем всяко семейство носи в себе си, и е видимо безучастен към смъртоносния спор с „ арабите “.

Постепенно феновете оредяват, не всички могат да понесат пристрастеността към разголване на този „ благ, жизнеспособен повествовател на вицове “. Внимателен слушател остава единствено Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един различен Дов - мечтателя, „ положителното момче “, което в никакъв случай не би не запомнила.



Романът „ Един кон влезнал в бар “ е оповестен през 2014 година и незабавно се трансформира в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, в това число на български, а известният телавивски Камерен спектакъл основава първата театрална версия. Именно за тази своя творба огромният израелски публицист Давид Гросман печели една от най-престижните интернационалните награди – Ман Букър.

Самуел Финци ще гостува на сцената на Народния спектакъл 20 дни след Джон Малкович. Любопитното е, че двамата артисти си партнират във кино лентата " Сенека ", който ще бъде показан на кинофестивала Берлинале през февруари т.г. В ролята на Сенека е американският артист.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР