Самуел Финци има над 100 роли в киното и в

...
Самуел Финци има над 100 роли в киното и в
Коментари Харесай

Културата и сцената днес през погледа на Самуел Финци

Самуел Финци има над 100 функции в киното и в театъра. Вече 32 години живее и работи отвън България – в Германия.

„ Аз се отнасям доста свободно към това овакантяване (фактът, че близо 2 млн. българи живеят отвън страната). България към този момент е член на европейската общественост, хайде да престанем да приказваме в мащаби, които вършат тази страна все по-малка, вместо да я вършат по-голяма. Не би трябвало да мислим за себе си като една затворена система.

Сигурно това е исторически обосновано, несъмнено това се дължи на дребната страна. Но за какво да не бъдем, в положителния смисъл, по-нахални, с по-голямо самочувствие. Българите към този момент живеят по целия свят “, разяснява Финци.
Благодарение на него името на България постоянно се чува на европейската и на международната сцена.

„ Аз не бленувам от дълго време, аз съм се оставил на течението. Колкото повече време минава, толкоз повече си споделям, че е значимо да знам с кого ще си прекарам времето на работа. Когато получа някакъв сюжет или пиеса, би трябвало да знам ще си коства ли да изгубя два месеца от живота си да се занимавам с тази тематика или тези хора, или не. По това дефинирам своя избор “, твърди артистът.

И от Германия Финци не стопира да следи обстановката в културния бранш у нас.
„ Култура би трябвало да има и тя би трябвало да бъде финансирана от страната. В това съм безапелационен, това не е скъпо. Ама недоволства: това са пари на данъкоплатците, това е една доста минимална част от бюджета на една страна. А в България е просто незабележимо “, счита Финци.

А 24 май има изключително значение за него: „ Ако има някой български празник, който аз в действителност уважавам, това е този. Трябва да се чества културата – всеки ден, всеки час! Когато има един съответен ден е още по-хубаво. Когато си дадем сметка, всеки един от нас, какъв брой е значимо всеки ден да си мислим за просвета “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР