Samsung обяви намерението си да подобри екоустойчивостта на опаковките на

...
Samsung обяви намерението си да подобри екоустойчивостта на опаковките на
Коментари Харесай

Samsung заменя пластмасата и фолиото с екологични опаковки

Samsung разгласи желанието си да усъвършенства екоустойчивостта на опаковките на своите артикули, заменяйки пластмасата с материали, които са по-щадящи за околната среда. Започвайки от първата половина на 2019 година, всички телефони, таблети и домашен електроуреди ще имат нова опаковка и кутии, направени от екоматериали.
Друг ход в посока на зелената политика на Samsung е дизайнът на зарядните устройства за телефони. Те към този момент ще имат матирано покритие, а не лъскаво, като по този метод се отстранява потребността от транспарантно защитно фолио, което не се рециклира.

Според Samsung, трансформацията е получила зелена светлина и компанията е изцяло отдадена на нея, даже в случай че това значи по-големи разноски за нея.

Докато Samsung ще се отърве от защитните пластмаси при телефоните си, в други артикули на колоса те ще бъдат сменени от биоразграждащи се материали като биопластмаси и захарна тръстика. До 2020 година Samsung има намерение да премине и към хартия единствено със документ за отбрана на околната среда. А към 2030 година южнокорейската компания се надява да е употребила 500 хиляди тона рециклирани пластмаси и да е събрала 7.5 милиона тона артикули, които към този момент не се употребяват.

Макар напоследък да се спекулира много с феномена, наименуван „глобално затопляне“, и той да се употребява на първо място като политически инструмент , хубаво е, че производител от ранга на Samsung минава към действителни забележими ограничения, които ще се усетят на микрониво.

Основната причина за безразборното разфасоване на остарели смарт телефони и последвалото замърсяване на природата и човешките организми, несъмнено, е финансова. Дори раздрънкан на съставните си елементи, един iPhone коства пари. В Китай предприемчиви прекупвачи оферират по 25 $ за iPhone 4S със строшен екран. Ако дъното също е отвън строя, цената пада до към 10 $. Когато тези прекупвачи се снабдят с задоволително количество остарели телефони, те имат две благоприятни условия – да ги поправят и пуснат в повторна продажба или да ги разфасоват и вземат всичко, което може да се извлече от мъртвото парче, което в миналото е красяло лъскавите витрини в Ню Йорк, Лондон или различен огромен град.

По-важно е обаче да се разбере, че триумфът постоянно има две страни. Ако десетки милиони смарт телефони бъдат продадени през днешния ден, с изключение на пари и популярност за производителите, това генерира и проблеми за околната среда след година или две. Степента, с която смарт телефоните – а и доста други модерни типове потребителска електроника – се популяризират значи, че в близко бъдеще ще би трябвало да се търсят по-ефективни способи за тяхното преработване и заличаване . А това е сериозна тематика за размисъл.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР