Самоубийственото бездействие на държавните институции през последните пет месеца доведоха

...
Самоубийственото бездействие на държавните институции през последните пет месеца доведоха
Коментари Харесай

Институт за пътна безопасност: Правителството поведе необявена война с народа си

Самоубийственото безучастие на държавните институции през последните пет месеца доведоха до това в България да не престават да се случват пътни произшествия, които е можело да бъдат избегнати. Това се споделя в мнение на Института за пътна сигурност по отношение на следващата злополука с градски рейс.

Няма ден, в който да не сме очевидци на смразяващи фрагменти от пътищата по нашата страна, само че следващата злополука с рейс изпълняващ курс от постоянните линии на общинска транспортна скица е реалност няколко дни след сходна злополука покрай София.

Място на произшествието този път е наоколо до Враца, като рейс на „ Тролейбусен транспорт” ЕООД гр. Враца е аварирал на разклона за гр. Криводол. Автобусът е изпълнявал курс по постоянната линия от с. Лиляче за гр. Враца. Катастрофиралият рейс е нископодов градски, създаден през 2005 година Той разрешава транспорта на 14 бр. седящи и до 50 бр. правостоящи, като в съответния случай в рейса е имало 12 бр. седящи пасажери. Автобусът не е създаден да бъде с колани. Линията се е изпълнявала според Наредба № 33 от 3 юни 2016 година за публичен транспорт на пасажери и Наредба № 2 от 15 март 2002 година За изискванията и реда за одобряване на транспортни схеми и за реализиране на публичен транспорт на пасажери. От тази позиция при този пътен случай няма позволена неточност или нарушаване, означават от института.

Проблемът обаче идва от това, че има пропуски в нормативните уредби и по този метод според Наредба № 2, член 37, т. 3, писмен знак Б споделя, че транспортите по автобусни линии се правят със следните класове рейсове: междуселищни линии от общинските, регионалните и републиканската транспортни схеми: с еднопосочна дължина до 30 км - с всички класове автобуси;. В съответния случай става дума за линия с дължина 16 км. Поредицата от сходни пътни произшествия демонстрира едно нещо, а точно, че има доста сериозен пропуск в законодателството, всичко това примесено с остаряващия автопарк, неналичието на държавна политика във връзка с подновяването му и продължаващото образование на професионалните водачи ще доведат до още и по-сериозни произшествия и те ще стават все по-често.

Институтът за пътна сигурност приканва за незабавни ограничения и проверка на разпоредбите за възлагане на постоянни линии на градския превоз, за разработване и приемане на държавна политика за възобновяване на остарелия автопарк, както и за приемане на способи и тактики за продължаващо образование при професионалните водачи. Всичко това би трябвало да върви ръка за ръка с изработването на профилирана идея за ръководство на риска при реализирането на публичен транспорт на пасажери, приканват още от института.

Институтът за пътна сигурност за следващ път упорства българското държавно управление да подсигурява сигурността на своите жители. Със своето безучастие, то поведе необявена война с народа си, се споделя още в позицията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР