Самоцелните изменения на Конституцията никога не са водили до нещо

...
Самоцелните изменения на Конституцията никога не са водили до нещо
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: Свикнахме да ползваме съдебната реформа като политическо знаме

Самоцелните промени на Конституцията в никакъв случай не са водили до нещо положително.

Това съобщи за БНР юристът проф. Даниел Вълчев.

" От 5 промени и допълнения на Конституцията, откогато тя е призната, в 4 сме присъединили въпроса, да не кажа, че сме напълно посветили на правосъдната рефома, и всякога споделяме, че това е първата решителна крачка към правосъдна промяна. До тук имаме 4 първи решителни крачки. Време е да създадем втората крачка. Не може по този начин. Свикнахме да употребяваме правосъдната промяна като политическо знаме и то партийно знаме. Съдебната промяна - на мен не ми е ясно коя е. Какво да е - е въпрос на консенсус. Но нещо би трябвало да се направи. От една страна би трябвало да усъвършестваме ограничения, да вземем за пример за неотклонение. Трябва да има симетрии в наказателния развой - това не е мъчно. Проблемът е, че ние сме се фокусирали върху няколко лични промени, което малко ни замъглява. "

Юристът обърна внимание на скоростта, с която се трансформират законите:

" Ние сме безспорни първенци в лицето на Закона за здравето. Само за година беше променен и допълнен 10 пъти. В едно от промените - законопроектът е импортиран в един ден, същият ден е прегледан в комисия, същия ден е гласуван на първо и второ четене и същия ден е изпратен за декрет при президента ".

" Последният парламент - в интервала юли - декември 2022 година, има импортирани 199 законопроекта за 6 месеца - голямо количество. Те не могат даже да се прегледат, камо ли да бъдат признати ", добави проф. Вълчев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР