Самото съществуването на държавата България е скъпо начинание. С тези

...
Самото съществуването на държавата България е скъпо начинание. С тези
Коментари Харесай

Каракачанов за скъпата наборна армия: И съществуването на България е скъпо начинание

Самото съществуването на страната България е скъпо начинание. С тези думи пред Българска национална телевизия вицепремиерът, министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов реагира на забележката, че връщането на наборната войска ще е скъпо начинание.

Той разгласи, че не се е отказал от желанието си да върне наложителната казарма. Каракачанов посочи, че първоначално ще се вкара доброволна военна работа за 3, 6 или 9 месеца.

" Обществото е узряло за наборната военна работа. " Цялата акция за анулацията и през 2008 година беше тотална неточност. В Конституцията има явен текст, че всеки български жител би трябвало да пази отечеството си. Когато ти не си го подготвил и го пратиш в бойни дейности, го обричаш на заколение ", аргументира се Каракачанов.

Той означи, че при анулацията на наложителната казарма е било посочено, че по този начин армията ще стане по-малка, по-добре въоръжена и по-добре заплатена, само че сега е изпълнено единствено първото заричане.

Каракачанов уточни, че през идната година бюджетът за защита ще е рекордните 2.41 милиарда лв.. " Това се прави освен, с цел да достигнем 2% от Брутният вътрешен продукт, каквото е условието на НАТО, а и поради това, че 30 години защитата е била подценявана ", добави вицепремиерът.

Каракачанов разясни, че във военният бюджета са планувани средства за реализация на плановете за рационализация на армията, увеличение на заплатите с 10% и ремонт на част от сградния фонд. " Бих споделил, че и този бюджет е дребен, само че няма по какъв начин да се наваксат пропуснатите години за 2-3 години ", разясни военният министър.

Той уточни, че е преборена наклонността за повече напуснали, в сравнение с постъпили, като за деветте месеца на тази година влезлите в армията са 602-ма, при 325-ма за същия интервал на 2018 година

В отговор на въпрос, Каракачанов уточни, че планът за покупка на нови кораби за армията е в ход, като до няколко дни ще са ясни какви предложения са получени. Плановете са да бъдат поръчани два мултифункционални патрулни кораба за потребностите на военния флот. Одобрената от Народното събрание планова цена за тях е 984 млн. лева (с ДДС).

" Проектът за нови бронирани машини за пехотата малко ще се забави, като при започване на идната година ще са ясни параметрите ", добави той. Става въпрос за общо 150 бойни машини, на стойност 1 милиард и 500 милиона лв..

Каракачанов за следващ път нападна водачите западноевропейските страни и в частност френския президент Еманюел Макрон, като уточни, че има неточност в метода им на мислене. Както е известно при започване на месеца Макрон провокира дипломатически скандал с България и Румъния, със своя позиция, изразена в изявление за френско списание. В него френският президент споделя, че че избира във Франция за работят легални мигранти от Гвинея или от Кот Д`Ивоар, " в сравнение с българи или украинци с техните незаконни канали ".

Последва реакция както от България, по този начин и от Украйна, като българското външно министерство извика за пояснение посланика на Франция в София. В събота пък министър председателят Бойко Борисов изрази вяра, че президентът на Франция ще се издължи за непремереното си изявление за българите, като даде френска поддръжка за влизането на България в чакалнята на еврозоната, за " Шенген " и за отстъпки в транспортния законодателен пакет " Мобилност ", именуван " Пакета Макрон ".

" Не може на източноевропейците да се гледа като на второкласен хора ", означи вицепремиерът. Той уточни, че България не би трябвало наивно да чака да и бъдат решени проблемите извън.

" Винаги огромните страни пазят своите ползи. Проблемите в демографията и стопанската система не може да чакаме да ни ги решат от Брюксел, Вашингтон или Москва ", подчета на Красимир Каракачанов.

Коалиционното съглашение се нуждае от пренареждане

Попитан дали е нужно преразглеждане на съдружното съглашение за ръководство на страната, водачът на Вътрешна македонска революционна организация уточни, че по-скоро, е неотложно неговото пренареждане. " Част от предлаганите от нас промени се бавят съзнателно, това е по този начин за циганската идея, за въвеждането на наборната войска, приемането на тактики за битка с битовата престъпност и демографската рецесия ", разясни Красимир Каракачанов. Според него би трябвало да има ускорение на тези целите на патриотичните партии в обединението, които са били слагани в ъгъла.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР