Самотата влияе не само на настроението на човека, но дори

...
Самотата влияе не само на настроението на човека, но дори
Коментари Харесай

Самотата е болест, доказаха учените

Самотата въздейства освен на настроението на индивида, само че даже на работата на неговия мозък, изясниха учените.

Още преди осем години учените свързаха самотата и неприятната работа на имунната система на индивида. Освен това откривателите изясниха, че самотата може да провокира по-интензивно разпространяване на тумори по целия организъм и да докара до образуването на по-опасни форми на рак.

Разбира се, от този факт самотните хора по света не са станали по-малко.

Учените не са спрели дотук и са траяли да изследват феномена самотност. Особено се изявили съпрузите Стефани и Джон Качиопо от Чикагския университет, които обърнали изключително внимание на това, по какъв начин самотата въздейства на индивида.

Те са изяснили, че мозъкът на самотните хора работи по-различно.

Става дума за това, че електрическата интензивност на мозъка на самотните хора е по-бърза. Освен това откривателите изяснили, че мозъкът на самотните хора много по-бързо реагира на разнообразни отрицателни събития. Според учените това значи, че самотните хора непрекъснато се пазят от закани от обществен темперамент, а това протича на подсъзнателно равнище.

„ Това значи, че в случай че аз се усещам уединен, то моят мозък към този момент се намира в сходно положение. И стартирам още по-голяма изолираност “, споделя Джон Качиопо, като отбелязва, че е нужна битка с това положение, другояче има риск от изпадане в същинска меланхолия.

В публикацията на съпрузите, оповестена през юли в научното издание Cortex, се споделя също по този начин по какво се отличава мозъкът на самотните хора. В опита, вследствие на който е написана тази публикация, взели присъединяване 70 души, 32-ма от тях били самотни.

Учените изследвали доброволците с електроенцефалография сега, когато хората прекосявали тест на Струп, учреден на разликите на зрителното и разумното усещане на цветовете.

В хода на теста на участниците били показвани разноцветни думи, при което те трябвало да назоват цвета на думата, а не нейното значение. Думите били със обществен и несоциален подтекст, различаващ се единствено по позитивния или негативния подтекст.

Впоследствие учените провели още едно проучване, при което доброволците разглеждали към този момент не думи, а рисунки. Със самото проучване можете да се запознаете в сп. Cognitive Neuroscience. В резултат на двете проучвания Качиопо стигнали до извода, че мозъкът на самотните хора работи друго.

„ Самотата кара мозъка ви да бъде свръхбдителен и да задейства механизмите за предпазване “, споделя Джон Качиопо.

Според откривателя съществуват четири метода за битка със самотата. Първо, належащо е да се стартира общуването с хора. На живо, защото общуването в интернет не оказва помощ. Джон Качиопо поучава да се одобряват всевъзможни предложения и да се поддържа връзка с хора по всеки вероятен мотив.

Второ, откривателят предлага да се сътвори проект на обществена интензивност – да се води дневник и да се възнамерява къде може да се отиде в околните дни.

Трето, ученият предлага да се прекарва повече време с хора, които са ви забавни. Не става дума единствено за взаимна благосклонност, само че и за идентични занимания и музикални ползи.

И най-после, по-малко би трябвало да се мисли за неприятното.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР