Самотата може да предизвика депресия, сърдечни болести и затлъстяване, съобщава

...
Самотата може да предизвика депресия, сърдечни болести и затлъстяване, съобщава
Коментари Харесай

Самотата може да предизвика депресия, сърдечни болести и затлъстяване


Самотата може да провокира меланхолия, сърдечни заболявания и затлъстяване, оповестява електронното издание на в. „ Дейли мейл “, представено от бТА. 

Националната работа по опазване на здравето на Англия предлага на хората, които се усещат самотни, да се срещат по-активно със фамилията и приятелите си. 

Всеки се усеща уединен понякога, само че в случай че стане хронично може да провокира хронични болести, които ще утежняват общата здравна обстановка в обществото. Проблеми като меланхолия, безпокойствие и стрес, породени от самотата, са познати от десетилетия. Сега обаче лекарите откриват, че самотата може даже да състари човек – освен това по-бързо от тютюнопушенето. 

Съвместно изследване на Станфордския университет и на този в Хонконг откри, че чувството за самотност въздейства на биологичния часовник по-силно, в сравнение с го вършат цигарите. 

Изследователите прецизират, че хроничната самотност не е равносилна на краткотрайни положения като липса на другари или малко обществени контакти. Много хора живеят щастливо и сами. Усещането за изолираност може да е налице, даже когато даден човек има връзка или огромно семейство. Това може да понижи физическата интензивност, което от своя страна да аргументи проблеми като бодърствуване, болки, високи равнища на стрес.

В последна сметка самотата отключва проблеми с високото кръвно налягане, сърцето затлъстяване, срив на имунитета, когнитивен крах и деменция. Високите равнища на хормона кортизол имат директно отражение върху способността на мозъка да запаметява, споделят учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР