Самосъзнанието е способността на човека да осъзнае и разбере себе

...
Самосъзнанието е способността на човека да осъзнае и разбере себе
Коментари Харесай

Самосъзнанието – защо е важно и как да го развием

Самосъзнанието е способността на индивида да осъзнае и разбере себе си като субект. Това включва разбиране на личните мисли, страсти, стремежи, потребности, полезности и убеждения. Осъзнаването на тези аспекти за себе си разрешава на индивида да разбере какво го прави неповторим и да го насочи към персоналния му напредък и развиване.

Самосъзнанието е значима част от психическото здраве и благоденствие, тъй като разрешава на човек да бъде по-осведомен за неговите страсти и мисли и по този метод да се оправя по-ефективно с сложни обстановки. Също по този начин, самосъзнанието може да увеличи увереността и самочувствието, да усъвършенства връзката и междуличностните взаимоотношения, както и да даде по-ясна визия за задачите и желанията на индивида в живота му.

Самосъзнанието е от огромно значение, тъй като ни учи да преодоляваме компликациите и да развиваме своите персонални и професионални качества. Едно от най-важните му преимущества е, че ни оказва помощ да разберем какво ни прави щастливи, проследявайки нашите мисли, страсти и държание. Това е от огромна помощ, с цел да реализираме по-добър баланс в живота си, да работим по постигането на задачите си и да имаме по-здрави и осъзнати междуличностни връзки.

Също по този начин, самосъзнанието ни разрешава да работим върху слабостите си и да развиваме мощните си страни. Ако знаем своите минуси, ще можем да работим по тях и да превърнем това в преимущество. От друга страна, в случай че знаем мощните си страни, можем да ги укрепим и да ги използваме за реализиране на по-високи достижения.

Ето няколко метода да развиете своето съзнание:
Медитация – тази процедура може да ви помогне да се концентрирате върху вашия разум и да разберете по-добре своите мисли и страсти.Запишете мислите си - до момента в който записвате мислите си, можете да откриете избрани неточности, които повтаряте и които могат да са спънка в живота ви.Преценете своите реакции - пробвайте се да разберете за какво реагирате по избран метод в дадена обстановка.Разговаряйте с други хора - постоянно диалозите с другите могат да ви оказват помощ да видите нещата от различен позиция и да разберете повече за себе си.Задайте си въпроси - пробвайте се да задавате въпроси на себе си и да се уверите, че не пропускате нищо значимо.Следете своите страсти - пробвайте се да разберете за какво се чувствате по избран метод и каква е повода за това.Четете книги за самоусъвършенстване - има доста книги, които могат да ви оказват помощ да разберете повече за себе си и да развиете своето съзнание.Следете своето тяло - пробвайте се да усетите какво се случва във вашето тяло, когато изпитвате избрани страсти или се занимавате с избрани действия.Избягвайте отвличащите вниманието занимания - намалете времето си, което прекарвате в обществените медии, гледайки телевизия или играейки игри, с цел да се фокусирате върху своите мисли и страсти.
Самосъзнанието е развой, който изисква време, самообладание и процедура, тъй че не би трябвало да се плашите, в случай че нямате триумф незабавно. Постоянното рационализиране на своето съзнание може да бъде отличен метод да подобрите живота си.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР