Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да

...
Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да
Коментари Харесай

В Донбас скоро може да има референдум за присъединяване към Русия

Самопровъзгласилата се Луганска национална република в Източна Украйна може да провежда скоро референдум за присъединение към Русия. Това заяви през днешния ден водачът на ЛНР Леонид Пасечник, представен от локална медия, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Мисля, че в близко бъдеще ще бъде създаден референдум на територията на републиката ", сподели Пасечник. " Народът ще упражни висшето си конституционно право и ще изрази мнението си по въпроса за присъединението към Руската федерация ".

Русия призна на 21 февруари така наречен Луганска национална република и Донецка национална република за самостоятелни страни и подреди започването на " мироопазваща интервенция " в района. Това бе въведения към нахлуването на 24 февруари на съветски войски в Украйна с претекста, че пазят тези сепаратистки територии, означи Франс прес.

Луганск и Донецк се откъснаха от контрола на Киев през 2014 година, дружно с присъединението на Крим към РФ.

А сенаторът от Красноярския край Андрей Клишас разяснява, че Луганската и Донецката национални републики имат цялостното право да вземат решение за влизане в състава на Руската федерация.

На журналистически въпрос по какъв начин Москва би реагирала на възможен референдум в Донбас, Клишас подсети, че Москва към този момент е признала суверенитета на БНР и ДНР.

" Органите на властта на тези републики имат цялостното право да вземат решения в сходства с конституциите им ", съобщи Клишас.

Междувременно шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов разгласи, че Русия се пробва да разцепи Украйна на две и да сътвори район, следен от Москва, откакто не съумя да завладее цялата страна.

" Всъщност това е опит да бъдат основани Северна и Южна Корея ", уточни в изказване Буданов и добави, че украинците скоро ще стартират партизанска война в окупираните от Русия територии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР