Самонаетите лица в редица страни-членки на ЕС получават държавна помощ,

...
Самонаетите лица в редица страни-членки на ЕС получават държавна помощ,
Коментари Харесай

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Самонаетите лица в редица страни-членки на Европейски Съюз получават държавна помощ, до момента в който в България няма такива планове. Това умозаключение лъха от писмо на Адвокатския съвет на Благоевградската адвокатска гилдия, пратено до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и Народното събрание.
Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов приказва за самонаетите като за " маргинали ".
В поддръжка на тезата, че е неприемливо самонаети лица, каквито са и юристите, да бъдат оставени без помощ. Специално за юристите е припомнено, че те не могат да работят поради държавното ограничаване на работата на съда и че настоящ юрист е невероятно да упражнява активност по ръководство на търговски сдружения или такава, произлизаща от подписан трудов контракт, защото това е в нарушаване на Закона за адвокатурата. Адвокатите нямат право и на заплатен годишен отпуск.
" Междувременно макар, че не упражняват активност и не осъществят приходи, юристите и всички самоосигуряващи се и самонаети лица, са длъжни ежемесечно да заплащат дължими налози, да покриват месечни осигурителни вноски за пенсии, болест, и за дамите бременност и раждане. Дължат възнаграждение на наеми, на заплати и осигурителни вноски на наети от тях лица, членски импорт както към съответната гилдия, по този начин и към ВАдвС (Висшия адвокатски съвет) ", написа в писмото.
Ето и образци от света за помощ за самонаетите
Англия - " Субсидии за самонаетите лица " – TUC, който оказа помощ за създаването на проекта за субсидиране на заплатите дружно с бизнес групите и Министерството на финансите, съобщи, че държавното управление може да усили кръга на лицата, които могат да получат помощ, като се даде опция за подкрепяне на независимо заетите лица посредством даване на 80 % от прихода държавно обезщетение употребява приходи. Обсъжда се изчислението на прихода да стане въз основа на последните три данъчни заявления на самонаетите лица (3 години назад). Плащанията на най-малко 80% от приходите могат да бъдат направени непосредствено като данъчна отстъпка вместо като заплащане в натура “ – (справка - уеб сайтът на GOV.UK (или www.gov.uk) – eлектронното държавно управление на Англия/
Испания – " Относно едноличните търговци (ЕТ) и самонаетите лица страната ще изплаща по 700 евро на месец, до момента в който продължи изключителната обстановка, при изискване че работна им активност е спаднала с най-малко 70% по отношение на предходните месеци ". Източник 1 и Източник 2
Гърция – " Лица със свободни специалности, самонаети лица и еднолични търговци ". За самонаетите лица и едноличните търговци, които упражняват активност в браншове с фрапантно понижение на стопанската активност по причина на появяване и разпространяване на ковид всички данъчни отговорности, платими през месец март, се отсрочват с 4 месеца.
За засегнатите от ограниченията самонаети лица, лица със свободни специалности и еднолични търговци за интервала 15 март - 30 април ще бъде предоставена при започване на месец април финансова помощ в размер 800 евро. Също по този начин се планува отсрочване на заплащането на осигурителни вноски за лицата със свободни специалности и самонаетите лица за месец февруари за 3 месеца, без лихви и повишения ". Има изявления в уеб страницата на гръцкото държавно управление и в Гръцкия държавен вестник.
Германия (информационен източник):
1. Държавна помощ.
2. Помощ за работа за малко време.
Бавария към този момент започва стратегия за незабавна помощ. Фирми и работещи свободните специалности имат право да аплайват. Помощта е ориентирана към компании, които са изпаднали в стопански усложнения и дефицит на ликвидност вследствие на рецесията. Размерът на незабавната помощ зависи от броя на заетите лица, наети в компанията:
а) до 5 чиновници: 5000 евро;
б) до 10 чиновници: 7500 евро;
в) до 50 чиновници: 15 000 евро;
г) до 250 чиновници: 30 000 евро.
Франция – за бизнеса държавното управление разгласи следните ограничения:
1. Отсрочки за заплащане за обществени и / или данъчни отговорности. В най-трудните обстановки може да се дефинират отстъпки за директни налози с самостоятелно разглеждане на настояванията.
2. Спиране на наемите, сметките за вода, газ и електрическа енергия за дребен и междинен бизнес в усложнение.
3. Помощ в размер на 1500 евро за всички дребни предприятия, самонаетите лица и микропредприятията с помощта на фонд за взаимност.
4. 300 милиарда евро от страната и на Bpifrance за гарантиране на банкови касови линии, от които фирмите може да се нуждаят заради епидемията.
5. Подкрепа от страната и Bank de France (кредитно посредничество) за договаряне с вашата банка за разсрочване на банкови заеми.

На първо място да приложите правилото за тъждество на българските жители, залегнал във Върховния ни закон – Конституцията, като в незабавен порядък изготвите и внесете " пакет от стопански ограничения " за справяне с рецесията от COVID-19, касаещ самоосигуряващите се и самонаетите лица и лицата, упражняващи свободни специалности, в това число юристите. Предложенията са следните
1. Увеличаване на нормативно приетите разноски за приходи получени от осъществени услуги като свободна специалност о от досегашните 25 на 35%
2. Приспадане от годишната данъчна основа (като изключително данъчно облекчение) на сума в размер на 5000 (пет хиляди) лв. годишно или на сума в размер на 25% от годишната данъчна основа, само че не по-малко от 5000 лв..
3. Поемане на част от вноските на самоосигуряващите се лица за времето на изключително състояние - 60% от вноските за обществено и здравно обезпечаване.
4. Осигуряване на достъп до безлихвено кредитиране до 10 000 лв. със период на издължаване - пет години след отпадане на Извънредното състояние
5. Намаляване на данъчната ставка за 2020 година върху приходи от свободни специалности от 10% на 7,5%.
Още: " Схемата 60 на 40 - дефинитивни ограничения "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР