Самолетният превозвач Air France-KLM води преговори с банки за получаване

...
Самолетният превозвач Air France-KLM води преговори с банки за получаване
Коментари Харесай

Air France-KLM преговаря за държавни заеми за 6 млрд. евро

Самолетният транспортьор Air France-KLM води договаряния с банки за приемане на заеми в размер до 6 милиарда евро, обезпечени от френското и нидерландското държавни управления, защото самолетната компания се приготвя за дълготрайно прекъсване на работа поради коронавирусната зараза, показаха източници на Ройтерс.

Двете страни, които имат по 14% от Air France-KLM, стопираха дългогодишната омраза в заседателната зала, с цел да се оправят с паричната рецесия, в която се намира компанията, оповестиха през Ройтерс три източника, близки до полемиките. Те обаче предизвестиха, че в последна сметка рецесията даже рискува да задълбочи двустранния спор.

Подробностите и сумите не са финализирани и могат да се трансформират, показаха те. Според най-вероятният сюжет Air France може да получи към 4 милиарда евро банков заем, обезпечен от френската страна, до момента в който KLM да получи заем от 2 милиарда евро, обезпечен от ръководещите в Хага.

Според информацията групата е наела банките BNP и Societe Generale, с цел да я поучават за идната интервенция по рефинансиране.

И двете представени банки отхвърлиха коментар. " Ние естествено сме в непрекъснати полемики с двете държавни управления ", съобщи от своя страна представител на Air France-KLM, отказвайки обаче спомагателен коментар, съобщи Ройтерс.

Френското и холандското държавно управление също отхвърлиха да разясняват детайлности към диалозите с Air France-KLM, макар че и двете страни показаха подготвеност да предложат финансова помощ.

" Ние сме в полемики отдавна с KLM и Air France, и по-специално с френската страна ", съобщи пред Ройтерс министърът на финансите на Нидерландия. " Изключително значимо е да помогнем на тази жизненоважна компания през тези сложни времена ", добави той.

Спешните заеми за Air France-KLM биха били неведнъж по-големи от внезапно намалялата пазарна капитализация на компанията до едвам 2,12 милиарда евро. Това отразява размерът на опасност, пред която са изправени водещите самолетни компании и стъпките, които се подхващат за тяхното избавяне.

Съгласно разхлабените поради актуалната рецесия насоки на Европейски Съюз, държавногарантираните заеми не би трябвало да надвишават една четвърт от приходите на съответната компания през 2019 година, или става въпроса за 4,15 милиарда евро за Air France и 2,77 милиарда евро за KLM.

Правителствата по света се надпреварват да поддържат локалните самолетни компании, рискуващи банкрут, защото вирусната пандемия се разраства, намалявайки фрапантно желанието за пътешестване и довеждайки самолетният трафика съвсем до цялостен застой.

Сенатът на Съединени американски щати утвърди на 25 март избавителен пакет в размер на 58 милиарда $ за американската авиационна промишленост, като това стана единствено ден, преди Singapore Airlines да получи избавителна кредитна линия за 13 милиарда $. Немската Lufthansa съшо е подготвена да получи многомилиардна финансов помощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР