Самолетна линия Пловдив-Шъмкент би улеснила връзките с Казахстан. Посланик Виктор

...
Самолетна линия Пловдив-Шъмкент би улеснила връзките с Казахстан. Посланик Виктор
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 06.10.2023 г.

Самолетна линия Пловдив-Шъмкент би улеснила връзките с Казахстан. Посланик Виктор Темирбаев показа концепцията при откриването на фотоизложба в Пловдив, която показва забележителностите на Астана. Експозицията е в чест на 25-годишнината от оповестяването на града за столица. Такава опция се разяснява към този момент на междудържавно равнище, разгласи в Пловдив Н.Пр. Виктор Темирбаев. „ Бъдещата самолетна линия може да свърже Пловдив и Шъмкент, което ще даде спомагателен подтик на развиването на междурегионалното съдействие сред нашите страни “, сподели дипломатът. Шъмкент е ситуиран в централната част на Южен Казахстан и е третият максимален град /с над 1 милион жители/ в страната след Алмати и Астана. Н.Пр. Виктор Темирбаев заяви, че с решение на Министерския съвет кандидатурата на инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, е утвърдена за почетен консул на Казахстан в Пловдив и документите за назначението му са изпратени в Казахстан.

Междувременно от летище Пловдив обявиха, че някои общини спъват разкриването на нови авиолинии. По-голямата част от общините в региона, които членуват във Фонда за развиване на летище Пловдив не са превели своите годишни вноски. За тази година правилни са само общините Родопи, Хисаря и Чепеларе, които са внесли поетия от тях ангажимент, подчертаха от управлението на летището. До май 2022 година невнесените вноски от общините за 8 години са били почти 3 милиона лв.. С решение на Управителния съвет на Фонда за развиване на летището от предходната година сумите са опростени. Очакванията на управлението на аеропорта са опциите за откриване на нови авиолинии да се реализира в границите на Световната авиационна борса, която ще се организира сред 15 и 17 октомври в Истанбул.

==========================================

През последните години текстилната индустрия е един от най-динамично развитите браншове, който изисква нововъведения и нови положителни хрумвания. Над 6,6% от добавената стойност на преработващата индустрия е в бранш произвеждане на облекло, а 1,8% е в бранш текстилна индустрия. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев, който откри ревюто за текстил и мода „ ТексТейлър Експо “ в Пловдив. Зам.-министър Шотев посочи, че браншът е посочил своята резистентност и еластичност в изискванията на рецесии. „ Въпреки компликациите бяха непокътнати работните места, като заетите в сектора са близо 80 000 индивида “, добави той.

========================================

Съветът по туризъм в Пловдив провежда кръгла маса на тематика „ Туристическият бизнес и обучение си подават ръка “.​ Тя ще се организира през днешния ден в​ хотел „ SPS ”​ с присъединяване на представители на туристическия бизнес и образователните заведения, които приготвят фрагменти в областта на туризма​. По време на форума ще ​се обсъдят настоящи въпроси, свързани с професионалното образование на студентите и учениците, както и ​предизвикателствата, които стоят ​пред туристическия отрасъл. Повод за образуване на събитието са усложненията, които все по-често изпитва туристическия бизнес в намирането на квалифицирани фрагменти. Форумът е безвъзмезден.

========================================

До 15 октомври е срокът за подаване на заявките за еднократна помощ за учeниците. Родителите на 2 069 деца от област Пазарджик към момента не са поискали да се възползват от тази поддръжка, напомнят от Регионалната дирекция за обществено подкрепяне. Помощта е за родители на деца от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Помощта се отпуска без условие за приход. За облекчение на родителите заявления могат да се подават на място в приемните на Дирекциите „ Социално подкрепяне “ и уеб страницата на ведомството. До момента в област Пазарджик от обществените служащи са обработени 7 932 заявленния и са отпуснати средства за 8 231 деца. Еднократната помощ е в размер на 300 лева

==========================================

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Смолян наложи глоба в размер на 10 000 лева на бутилиращата компания за минерална вода в Девин, поради замърсяване на река Девинска, в резултат на което имаше стотици умрели балкански пъстърви. Наказателното разпореждане е поради заустване на отпадъчни води в реката без нужното позволение за прилагане на воден обект.

От РИОСВ-Смолян оповестиха още, че през септември е имало 52 мечи набези върху селскостопанско имущество или домашни животни в района. Освен това са засичани и няколко мечки в селата Михалково и Мугла. 22 са вредите единствено в Смолян. 9 са на територията на община Баните, а 11 в региона на Девинско. Нападения са регистрирани и в землища на Златоград, Доспат и Чепеларе.

========================================

Как вършим изборите в живота си? В точното време. На точното място. По най-правилния метод. Това е тематиката в първия епизод от новия сезон на предаването „ Новото време “ по Дарик през днешния ден. От 11:00 до 12:00 ч. всеки първи петък от месеца единствено на вълните на Дарик Пловдив известният холистичен и фамилен терапевт Аида Марковска ще ни предлага разнообразни благоприятни условия за справяне с ежедневните алтернативи. Специален посетител на пилотното издание ще е психологът и публицист Събка Дякова - Чехович.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР