Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни

...
Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни
Коментари Харесай

Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни насочва покана към Русия съветски експерти да се включат. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, представена от пресцентъра на Народното събрание. Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно публично посещаване в Москва.

Караянчева означи активизирането на двустранните връзки сред България и Русия и добави, че страната ни се стреми да работи в условия на съвместен интерес. Смятаме, че Русия има своето значимо място в интернационалния разговор и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за положителни и градивни връзки сред Русия и тези две организации, акцентира още ръководителят на българския парламент.

Сергей Лавров е удостоверил, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от следващата година съветската страна ще усили броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Лавров подчертава върху интензивните връзките сред България и Русия. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, уточни той. Не би трябвало да има спънки в връзките ни, ние сме обичайно близки нации, акцентира Сергей Лавров.

По време на диалога е маркирано и сполучливото съдействие по линия на присъединяване на " Росатом " в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " и че България е поканила " Росатом " да взе участие в процедурата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене ". Караянчева е припомнила, че планът ще бъде осъществен изцяло на пазарен принцип и България няма да дава държавни гаранции или контракти за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.

 Су-25 на българските Военновъздушни сили на учението
© Велко Ангелов

Су-25 на българските Военновъздушни сили на учението " STRIKE BACK 2019 " на Ново село.

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за най-малко 100 млн. лева, не можа да стартира поради оръжейни наказания против Беларус. Министерството на защитата е разплатило 82 млн. лева по контракта през декември, само че те са върнати поради политиката на кореспондентската банка, която трябвало да направи прехвърлянето.

Съветът на Европейски Съюз удължи ембаргото против Беларус с още една година през февруари. Санкциите са наложени още през 2004 година и важат за оръжия и съоръжение, които биха могли да се употребяват за вътрешни репресии.

Решението на държавното управление за разпределяне на сумата за ремонта на Су-25 беше взето в края на ноември, само че защото не е направено заплащане по контракта до края на годината, сумата е трансферирана за 2019 година

100 млн. лева е оптималната сума, при която могат да се подписват военни покупко-продажби без глобата на Народното събрание. Военният министър Красимир Каракачанов утвърди договорката с беларуския " 558 Авиационен ремонтен цех " в Барановичи за ремонт на 14 щурмови самолета Су-25 със своя заповед от 16 ноември. Това беше единствената компания, с която се преговаряше.

В последния отчет на комисията, водела договарянията с беларуския цех, написа: " Цената за осъществяване на всички вероятни действия по предмета на поръчката (при зародила потребност от това) за 14 бр. самолети Су-25 е в размер на 73 665 500 евро без Данък добавена стойност. " Това значи, че военното министерство можеше да направи цялостен ремонт най-много на 8 " щурмовака " Су-25, и то при решение на държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР