Самолети от Агенцията за борба с градушките бяха използвани днес

...
Самолети от Агенцията за борба с градушките бяха използвани днес
Коментари Харесай

Новите самолети за борба с градушките атакуваха облаци над Стара планина

Самолети от Агенцията за битка с градушките бяха употребявани през днешния ден против мощната купесто-дъждовна облачност в централните елементи на Стара планина. Две от машините бяха регистрирани в късния следобяд от радарите, следящи въздушния трафик над страната, заяви Нова ТВ.

Бурите в Стара планина в хода на деня се оказаха най-мощните в следобедните часове. Около обяд се образуваха няколко облачни системи с натоварен дъжд и гръмотевична интензивност - в Родопите към язовир „ Цигов чарк”, в Рила, към Боровец, в масивите западно от Благоевград и в Централен Балкан. Облакът в Стара планина беше с максимален капацитет за градушка. Системата се разпростря съвсем над 1/4 от територията на страната, а развиването й заплаши обширни региони на Ловешка, Габровска и Великотърновска област.



Отскоро страната ни разполага с 3 самолета за отбрана от градушки, дислоцирани в Горна Оряховица. Употребата им е доста по-евтина от антиградовите ракети, а резултатът на потребно деяние - към 60 на 100. За тази година България е отделила 5 милиона лв. за машините и тяхната работа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР