Самолети на комунистически Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната

...
Самолети на комунистически Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната
Коментари Харесай

Пекин и Тайпе в бойна готовност заради посещението на Нанси Пелоси -

Самолети на комунистически Китай прелитат тази заран близо да въздушната граница над Тайванския пролив преди предстоящото по-късно денем идване в Тайпе на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси , съобщи Ройтерс.

Пекин към този момент на няколко пъти предизвести Пелоси да не посещава неговата отделила се територия, само че Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от " дрънкането на оръжие " от китайска страна.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разграничителната линия над протока там от през вчерашния ден се намират и китайски военни кораби, сподели източник на Ройтерс. Той окачестви тези необикновени дейности на Пекин като " доста провокативни ". По думите му тази заран китайски аероплан на няколко пъти тактически " докосвал " неофициалната граница над Тайванския пролив, само че се прибирал назад.

В това време наоколо летели в подготвеност тайвански самолети, само че нито един аероплан не е прекосявал разграничителната линия, посочи източникът на Ройтерс, представен и от Българска телеграфна агенция.

В изказване министерството на защитата в Тайпе декларира, че управлява напълно военната конюнктура към Тайван и ще предприеме съответни дейности в отговор на " заканите от врага ". От министерствата на защитата и на външните работи в Пекин не дадоха отговор на поръчката за коментар, уточни Ройтерс.

Лице, осведомено с графика на Пелоси, твърди, че множеството от нейните срещи в Тайпе са планувани за сряда, тъй че тя може би ще дойде на острова на следващия ден. Тайванският вестник " Либърти таймс " писа, без да показва източниците си, че шефката на долната камара на американския Конгрес каца в Тайпе в 22:20 ч. локално време (14:20 по Гринуич).

Ройтерс добави, че Тайван приготвя за обитаване противовъздушните си убежища по отношение на възходящото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със мощ самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят към 12 милиона души, четири пъти повече от популацията на града.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР