Самолетът нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави,

...
Самолетът нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави,
Коментари Харесай

Авиоексперт допусна, че самолетът-нарушител е излетял от Русия

Самолетът извършител, който навлезе във въздушното пространство на 7 страни, измежду които и България, може би е изхвърчал не от Литва, а от съветска територия. Той има доста обстоен маршрут. Това позволи авиоекспертът по сигурност на полетите Ангел Борисов пред bTV. Полетът на транспортното средство, което е на повече от 60 години, стартира от Литва, минава през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и каца на частно летище сред Търговище и Шумен.

" Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или така наречен система air policing. Той е тествал безусловно всички страни, това не е инцидентен и любителски полет - да прелети от един до различен пункт и да загуби радиовръзката. Това е доста добре плануван полет ", счита Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали. " Те не охраняват единствено Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те незабавно е трябвало да се задействат, защото той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи дори интернационален скандал, че изобщо не охраняваме централата ", добави Борисов.

Основната версия, по която проверяващите работят, е, че летателният уред е бил откраднат.

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни към 19,09 часа, оповестиха от Министерството на защитата. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

" В нито един миг самолетът не беше опасност за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, т.е. сложен за прехващане от изтребители по този метод, само че беше наблюдаван от самото начало. Локализиран е къде е кацнал и сега МО прави съответните дейности за определяне на аргументите ", увери през вчерашния ден военният министър Драгомир Заков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР