Самолет се върна на терминала на летището в Лондон Сити,

Самолет се върна на терминала на летището в Лондон Сити, ...

Екоактивисти превзеха летището в Лондон, спряха полет.

Самолет се върна на терминала на летището в Лондон Сити, след като протестиращ срещу бездействието спрямо климатичните промени беше арестуван на борда му, съобшава Sky news.
Точно преди да излети за Дъблин, когато самолетът бил в края на пистата, активистът станал и започнал да говори за климатичните промени. Той отказал да седне и така предизвикал отлагането на полета.
В крайна сметка след ареста и с 2 часа закъснение, пътниците продължили пътя си за Дъблин.
Кадри, споделени в Twitter, показват как се е развила ситуацията в самия самолет.

Протестиращият е част от движението "Бунт срещу унищожението" , които вече 4-ти ден блокират различни части от Лондон. Сега на техния прицел е летището.
По думите на протестиращите плановете да се разшири летището в източен Лондон на стойност 2 млрд. лири са в конфликт с ангажимента, поет от правителството страната да стане въглородно неутрална до 2050г, съобщава BBC.
Затова стотици демонстранти се опитаха да затворят летището, за да обърнат внимание, че летенето също е вредно за климата. Полицията бързо се намеси и последваха масови арести.

Ex Met Detective John Curran attested at @ExtinctionR protest at City Airport. He had glued himself to the pavement. 49 arrests there in total. #ExtinctionRebellion pic.twitter.com/qzVOCqHGUG
— Catrin Nye (@CatrinNye) October 10, 2019
Активистите на "Бунт срещу унищожението" започват това, което наричат ​​тридневна "окупация на сградата на терминала в стил Хонконг".
За да предотврати нови блокади, полицията проверяваше пристигащите на летището с искане да видят бордните им карти и прекарваше пътуващите през страничен вход за терминала.
Говорител на летището в Лондон Сити посъветва пътниците да проверят актуалната информация за своя полет преди пътуване.
"Продължаваме да работим в тясно сътрудничество със Столичната полиция, за да гарантираме безопасната експлоатация на летището, което остава напълно отворено и работи", каза той.

Вчера палатки блокираха улиците в Уестминстър, водещи до площада на Парламента. Въпреки това и днес районът около сградата и Уайтхол остана затворен за движение. Допускат се само велосипедисти и полицейски коли.
Протестът беше подкрепен и от бащата на британския премиер Борис Джонсън, докато синът му призоваваше демонстрантите да съберат "миришещите си на хашиш" палатки и да се махнат.
Стенли Джонсън каза на демонстрантите от движението "Бунт срещу унищожението", че са ръководени от правилни доводи в искането си за свеждане до нула на въглеродните емисии.

Boris Johnson`s father Stanley has told us he`s happy to have been called an "uncooperative crusty`` by his son - for joining in the environmental protests in London.

Stanley Johnson spoke at the Extinction Rebellion gathering in Trafalgar Square earlier.pic.twitter.com/0nfGQxBylo
— Greatest Hits Radio News (@ghrnewsuk) October 9, 2019
Това е четвъртият ден от протестите срещу изменението на климата на движението "Бунт срещу унищожението" в централен Лондон и други големи градове по света. Арестуваните от началото на протестите само в Британската столица вече са над 500.

Източник: actualno.com