Самолет със 72 души се разби в Непал, при което

...
Самолет със 72 души се разби в Непал, при което
Коментари Харесай

Пътничеки самолет със 72 души се разби в Непал

Самолет със 72 души се разруши в Непал, при което починаха минимум 68 души, оповестиха публични лица, представени от Sky News.

Видео в локалните медии демонстрира гъст черен пушек, извиващ се от мястото на злополуката, до момента в който избавителни служащи и тълпи се събират към останките на самолета.

Кадри в обществените мрежи демонстрират по какъв начин самолетът лети ниско, преди да стартира да се върти.

Най-малко 68 тела са извадени от мястото на злополуката покрай интернационалното летище Покхара в западната част на страната, оповестиха от непалските авиационни управляващи.

„ Очакваме да извадим още тела. Самолетът се е разпаднал на части “, съобщи представителят на армията Кришна Бхандари.

Самолетът е превозвал 68 пасажери, в това число три бебета, и четирима членове на екипажа, сподели представител на самолетната компания.

От пасажерите петима бяха индийци, четирима руснаци и двама южнокорейци, до момента в който имаше по един пасажер от Ирландия, Австралия, Франция и Аржентина.

„ Половината аероплан е на хълма – другата половина е в дефилето “

Спасителите са имали усложнения да стигнат до мястото на злополуката, защото се намира в дефиле сред два хълма, сподели полицейски чиновник.

„ Половината от самолета е на ската, а другата половина е паднала в дефилето на река Сети “, осведоми Арун Таму, локален гражданин.

Кхум Бахадур Четри описа, че е видял самолета да криволичи, да се движи наляво и надясно, а по-късно ненадейно носът му се навел и той влезълв дефилето.

Курортният град Покхара, който е на 200 км западно от столицата Катманду, е входът към пистата Анапурна, известна туристическа пътека в Хималаите.Летището му стартира работа единствено преди две седмици.

Извънредно съвещание на кабинета

Пушпа Камал Дахал, министър-председателят, свика изключително съвещание на кабинета и прикани чиновниците по сигурността и локалните хора да оказват помощ в избавителните интервенции.

Двумоторният ATR 72, ръководен от Yeti Airlines, е пътувал от Катманду, заяви чиновник на летището.

Yeti Airlines разгласи, че всички постоянни полети на следващия ден ще бъдат анулирани " в символ на печал за пасажерите, които изгубиха живота си ".

Самолетът е бил на 15 години и е оборудван със остарял транспондер с ненадеждни данни, съгласно уеб страницата за следене на полети FlightRadar24.

Това е най-смъртоносната въздушна злополука в Непал от 1992 година насам, демонстрира базата данни на Aviation Safety Network.

История на самолетните произшествия

Самолетните произшествия не са необикновени в Непал, който е дом на осем от 14-те най-високи планини в света, в това число Еверест, защото времето може да се промени ненадейно и да сътвори рискови условия.

Европейският съюз забрани на непалските самолетни компании да влизат в нашето въздушно пространство от 2013 година заради съображения за сигурност.

Миналата година 22 души починаха, когато аероплан се разруши на планински скат.

През 2018 година пътнически аероплан САЩ-Бангла от Бангладеш се разруши при кацане в Катманду, като 49 от 71 души на борда починаха.

През 1992 година всичките 167 души на борда на аероплан на Pakistan International Airlines починаха, когато се разруши в рид, до момента в който се опитваше да кацне в Катманду.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР