Самолет със 72 души на борда се разби в Непал,

...
Самолет със 72 души на борда се разби в Непал,
Коментари Харесай

Пътнически самолет се разби в Непал

Самолет със 72 души на борда се разруши в Непал, заяви представител на Yeti Airlines. „ Има 68 пасажери на борда и четирима членове на екипажа... Спасителната интервенция е в ход, сега не знаем дали има оживели “, сподели Сударшан Бартаула пред Агенция Франс Прес.

Той сподели, че самолетът се е разрушил сред остарялото и новото летище Покхара в централен Непал. Останките бяха в пламъци и спасители се опитваха да потушат огъня, сподели локалният чиновник Гурудута Дакал. „ Реагиращите служби към този момент са пристигнали там и се пробват да потушат огъня. Сега всички служби са фокусирани първо върху потушаването на огъня и спасяването на пасажерите “, сподели Дакал.

Авиоиндустрия на Непал процъфтява през последните години, превозвайки артикули и хора сред труднодостъпни региони, както и задгранични туристи и алпинисти. Но секторът е обиден от ниска сигурност заради незадоволително образование и поддръжка. Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи достъп до въздушното му пространство от съображения за сигурност. Хималайската страна също има някои от най-отдалечените и сложни писти в света, оградени от заснежени върхове с подходи, които съставляват предизвикателство даже за опитни водачи. Операторите на самолети споделят, че в Непал липсва система за точни прогнози за времето, изключително в отдалечени региони с сложен планински терен, където в предишното са се случвали смъртоносни произшествия. Времето също може да се промени бързо в планините, създавайки подли условия за хвърчене.

През май 2022 година се разруши аероплан, ръководен от непалския транспортьор Tara Air, починаха всичките 22 души на борда - 16 непалци, четирима индийци и двама германци. Контролът на въздушното придвижване изгуби контакт с двувитловия Twin Otter малко откакто излетя от Покхара и се насочи към Джомсом, известна дестинация за преходи. Останките му бяха открити ден по-късно, разпръснати по планински скат на надморска височина от към 4400 метра. Около 60 души са взели участие в издирвателната задача, множеството от които са извървели километри нагоре, с цел да стигнат до там. След тази злополука управляващите стегнаха разпоредбите, в това число позволение за полети единствено при удобна прогноза за времето по целия маршрут.

През март 2018 година аероплан на US-Bangla Airlines кацна спешно покрай фамозно сложното интернационално летище в Катманду, убивайки 51 души. Този случай беше най-смъртоносният в Непал от 1992 година, тогава починаха 167 пасажери в аероплан на пакистанска самолетна компания, който се разруши при заход за Катманду. Само два месеца по-рано аероплан на Thai Airways се разруши покрай същото летище, убивайки 113 души, напомня БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР