Саможертвата на Христо Ботев е един много добре премислен сценарий,

...
Саможертвата на Христо Ботев е един много добре премислен сценарий,
Коментари Харесай

Историк: Важно е до имаме водач като Ботев, но сега политическият елит не може да излъчи такъв

 Саможертвата на Христо Ботев е един доста добре обмислен сюжет, а не безполезен акт. Завладяването на кораба " Радецки “ от неговата чета изиграва значима роля, с цел да разбере Европа за Априлското въстание и страданията на българския народ. Това съобщи в изявление за БГНЕС ръководителят на отдел “История на България през Възраждането (XVIII-XIX в.) " в Националния исторически музеи доктор Михаил Симов.

На 6 януари означаваме 173 години от рождението на огромния български стихотворец и бунтовник. Той е роден в град Калофер през 1848 година в фамилията на един от най-известните възрожденски учители Ботьо Петков.

" Ботев навлиза много млад във водовъртежа на революционната битка. Той изминава дълъг път за своята 28-годишна възраст – от калоферското даскало до това да бъде лидер на четата, слязла на българския бряг при Козлодуй “, съобщи доктор Симов.

Подвигът на Христо Ботев не е вследствие на младостта и буйната му кръв.

" В него виждаме един доста здравомислещ, доста обмислен, доста съзнателен политически лидер на българското революционно придвижване. Той застава отпред на БРЦК в един доста сложен интервал, след гибелта на Левски и откакто Каравелов се отдръпва от дейна активност. Ботев заварва една политическа незаинтересованост, не се знае накъде да се поеме, оттук-насетне какво да се прави. Неговата заслуга е в това, че в верния миг насочва българската емиграция към дейности. Той доста добре познава както Източния въпрос и интернационалната политика, по този начин и ситуацията на своя народ и доста добре може да реши по кое време е пристигнал моментът да се работи и по кое време би трябвало да се изчака “, сподели доктор Симов.

Според него е значимо да имаме подобен политически същински лидер, какъвто сегашният политически хайлайф като чели не може да излъчи.

" Всяко потомство би трябвало да заплати някаква цена, с цел да живее в по-добри времена. Не може да съизмерваме днешната ера с полезностите на една отминала ера. Добре е да помним, това което се е случило, да помним хората, на които изискуем настоящето си състояние и да се поучим от тях “, прикани доктор Симов и напомни, че битка на Ботев преди всичко е за свободна България, в която всички могат да живеят по един по-справедлив метод.

Попитан дали революционерът е задоволително прочут и оценен, той уточни, че още в първите години след Освобождението Ботев заема видно място в Пантеона на българските национални герои, героите на Възраждането и освободителната битка.

" Доста внимание му се обръща. Едни от първите монументи, издигнати в свободна България са монументи на Ботев, да вземем за пример този във Враца. Има и недоизказани неща за Ботев. Няма по какъв начин да се каже всичко за него в общественото пространство и образователните стратегии. Ние познаваме Ботев най-вече като стихотворец и челник на неговата чета, само че той има и една доста сериозна журналистика, в която са заложени извънредно мощни политически знания. Там към този момент виждаме до какъв брой надълбоко той е навлязъл в тънкостите на източната политика и в събитията, които се разиграват по това време на Балканите, какъв брой блестящо изобличава еснафлъка на чорбаджиите и псевдопатриозма, и цялата прогнилост на османската държавна система. Също по този начин се четат и доста мощни обществени послания на революцията. Той я възприема не просто като отменяне на османското робство, само че и като основаване на една по-справедлива обществена система “, разяснява историкът.

Той разгласи още, че се надява от този пролетно-летен сезон ремонтираният транспортен съд " Радецки “ да стартира да извършва своите плавания.

" От това лято корабът приема гости и действа като музей. Посетителите там могат да видят една дребна експозиция, отдадена на Христо Ботев, на похода на четата, както и на историята на самия транспортен съд, който е историческа светиня и е имитация на истинския “, съобщи доктор Симов.

" Походът на четата на Ботев е образец за това какъв брой добре е решил обстановката. Завладяването на кораба " Радецки “, повдигането на звук към това и изпращането на телеграми до Европа изиграват голяма роля, с цел да се разбере какво се случва у нас, за Априлското въстание, за страданията на българския народ. Гибелта на Ботев е цената, която е трябвало да бъде платена, с цел да се получи този мечтан политически резултат “, заключи историкът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР