Самоизолацията и карантината при контакт с доказано заразен е изключително

...
Самоизолацията и карантината при контакт с доказано заразен е изключително
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Тестът не винаги хваща вирус, трябва стриктно спазване на карантина


Самоизолацията и карантината при контакт с потвърдено инфектиран е извънредно значима. Не постоянно, изключително в първите дни, пробата хваща вируса. Обикновено това стана на 4-тия или 5-тия ден. Затова карантината би трябвало да е най-малко 7-10 дни. Това изясни предНова тв шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов.

Той описа и за случаи на банкет на пациенти за планови интервенции, които са с негативен тест, само че след това позитивират.

На плановите пациенти им се прави тест до 24 часа преди постъпването. Много от тях обаче влизат в инертен интервал. Тестът не ги хваща, оперираме ги и след това те демонстрират признаци и болничното заведение става клъстер, сподели той. Преди 10 дни едно поделение към този момент " изгърмя по този начин ", добави шефът на „ Пирогов “.

От през вчерашния ден имаме проблем в травматологията. Днес детайлно ще забележим по какъв начин да разпределим пациентите и кой от личният състав е болен. Това дифузно разпространяване, което влиза в болничното заведение, заразява хората, които лекуват, не скри паниката си проф. Балтов.

Около 60 индивида от личния състав на " Пирогов " сега са интензивно заболели. Имаме и излекувани - 150 души, сподели той и добави, че от през днешния ден се уголемява броя на реанимационните кревати. Има сътрудници, които са инфектирани,но са с леки признаци и не престават да работят, тъй като няма кой, сподели още професорът.

Дневно по 47 медицински лица се заразяват, което е висока цифра, добави той.

Според Балтов някои частни и държавни лечебни заведения се пробват да минат метър. Например Университетската болница в Банкя не е разкрила 10% от леглата за заболели от ковид. Задължение на РЗИ е да откри какви са аргументите това да се случва, при все това има заповед на здравния министър.

Таванът на заболеваемостта никой не може да каже какъв брой ще бъде. Тревожно е, обаче, че процентите на инфектираните пораства, акцентира шефът на „ Пирогов “.

Бойко Борисов е в устойчиво положение и се лекува в домашна конюнктура. Под непрекъснат надзор е. Колегите от ВМА ще го лекуват, сподели още проф. Балтов.

Виждаме, че макар че беше свалена карантината, 5 дни след събитие, той към този момент е показал признаци. Карантината би трябвало да е сред 7-10 дни, счита експертът.

Трябва да сме по-безкомпромисни и да се съблюдават периодите за карантина. Отрицателен тест в действителност не е съображение за никого да бъде освободен от карантина. 10 дни би трябвало да е карантината на всеки, който е контактен на първа линия, сподели Балтов.

Според него Румен Радев наложително би трябвало да влезе в 10-дневна карантина поради общуването му с президента на Полша Анджей Дуда.

Борисов има първите признаци - общо неразположение, мускулна уязвимост, повишаване на температурата, сподели Балтов и изясни по какъв начин кардинално протича по-натам болестта: " Следващите признаци са болки в гърлото, хрема и загуба на подушване и усет. По-натам стартира лека и суха кашлица. Тогава би трябвало да се направи фотография на белия дроб и скенер. Тогава стартира антибиотично лекуване и такова с ремдесивир ", съобщи той.

Шефът на " Пирогов " разяснява и случая на издъхналия пред прага на дома си мъж в Плевен, който е бил върнат от лечебно заведение, макар тежкото си положение, тъй като нямал разполагаем тест.

Човек, който е с дихателна непълнота наложително би трябвало да бъде признат в болница, а къде ще бъде ситуиран, до момента в който му излезе пробата, е работа на управата на болничното заведение. Човек с дихателна непълнота не може да бъде връщан, сподели той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР