Само за второто тримесечие на тази година апартаментите в София

...
Само за второто тримесечие на тази година апартаментите в София
Коментари Харесай

Апартаментите продължават да поскъпват

Само за второто тримесечие на тази година жилищата в София са поскъпнали с съвсем 6 на 100 спрямо предходната година

Цените на жилищата не престават да порастват нагоре въпреки прогнозите за застоялост и за растеж на лихвите по ипотечните заеми.



Само за второто тримесечие на тази година жилищата в София са поскъпнали с съвсем 6 на 100, по отношение на същия интервал на миналата година. Това демонстрира националната статистика. В Пловдив покачването е с 9%, в Стара Загора с малко над 5 на 100. Бургас пък е огромният град с минимум покачване, а точно под %.

 Поскъпването се следи основно при покупката на жилища в нови жилищни здания. През второто тримесечие на тази година апартамент в нова постройка в столицата излиза с над 11% повече, по отношение на същия интервал на миналата година. Голям е растежът и в Пловдив и Стара Загора. Бургас пък  е единственият огромен град, в който се следи спад в цените на  жилищата в новите кооперации с 3,2%.

Морският град, обаче заема една от челните позиции в друга ранглиста. Тази за повишението на цените на жилищата в здания – остаряло строителство.  В тази статистика на чело е варна с повишаване от 7,9%, следвана от Бургас с 5,2 на 100. А на дъното на класацията е столицата с малко над 3%.

Йоанна Минкова е проектант по обучение и специалност. Родом от Варна. От 5 години живее в София, чартърен.  От няколко месеца пък търси да купи нещо свое. „ Търся двустаен – 70-80 квадрата. Хубавите жилища в хубавите квартали за по малко от 80-90 000 евро не могат да се намерят. В немного положително положение, а в случай че става дума за ново строителство, то цената скача ”, разяснява тя.

За да проверим по какъв начин вървят цените, отиваме на оглед с брокер. В един от най-скъпите квартали – „ Лозенец.  Старо строителство.  Там апартамент с повърхност 118 квадрата коства 200 000 евро. Към парцела има и гараж. Той към този момент е платен. А цената е добра, споделят брокерите. И признават, скок в цените има, само че не чак толкоз огромен. Данните на една от водещите организации за недвижими парцели у нас, също демонстрират, че има растеж. За последното тримесечие  той е с към 7% по отношение на същия интервал на миналата година. В същото време обаче броят на подписаните покупко-продажби се усилва с  6 на 100. Като към 40% от всички продадени жилища са за над 100 000 евро.  „ Най-евтиният квартал сега е обеля. Защото не е атрактивен регион, макар че там има метро ”, разяснява брокерът Юлия Ламбрева

Около 20 % от купувачите търсят парцели за инвестиция,  споделя Юлия. И прибавя, че множеството й клиенти търсят жилища, който да купят, а не да наемат. / Нова тв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР