Само за три месеца - от март 2022 г. насам,

...
Само за три месеца - от март 2022 г. насам,
Коментари Харесай

ООН: Инфлацията, предизвикана от войната, е довела до бедност 71 млн. души

Само за три месеца - от март 2022 година насам, инфлацията, провокирана от войната, е довела до беднотия 71 милиона души, сочат данни на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

" Въздействието върху нивото на беднотия е фрапантно по-бързо от шока, провокиран от пандемията COVID-19 ", съобщи международната организация за развиване.

Анализът на 159 разрастващи се страни демонстрира, че повишението на цените на суровините към този момент има директно и опустошително влияние върху най-бедните семейства, като ясно изразени горещи точки са Балканите, страните от района на Каспийско море и Африка на юг от Сахара.

" Безпрецедентният скок на цените значи, че за доста хора по света храната, която са могли да си разрешат през вчерашния ден, през днешния ден към този момент не е налична ", съобщи ръководителят на UNDP Ахим Щайнер.

" Свидетели сме на обезпокоително възходящо разминаване в международната стопанска система, защото цели разрастващи се страни са изправени пред опасността да бъдат изоставени, до момента в който се борят с продължаващата пандемия COVID-19, смазващите равнища на дълга, а в този момент и с ускоряващата се хранителна и енергийна рецесия ", сподели той.

В отчета се показва също, че целевите парични преводи са по-справедливи и стопански ефикасни от общите дотации.

" Макар че общите енергийни дотации могат да оказват помощ в кратковременен проект, в по-дългосрочен проект те усилват неравенството, изострят в допълнение климатичната рецесия и не смекчават непосредствения удар от повишението на разноските за живот толкоз, колкото целевите парични преводи ", съобщи създателят на отчета Джордж Грей Молина, който е и началник на отдела за стратегически политически задължения на UNDP.

" Те оферират известно облекчение като бърза превръзка, само че рискуват да причинят по-тежки вреди с течение на времето ", сподели той.

По данни на Световната банка единствено пандемията от COVID-19 е довела до 50-годишен връх на дълга в разрастващите се страни, който надвишава повече от два и половина пъти приходите им.

Държавите, които са изправени пред най-драстичните последствия от рецесията по всички линии на беднотия, са Армения и Узбекистан; Буркина Фасо, Гана, Кения, Руанда и Судан в Субсахарска Африка; Хаити в Латинска Америка; Пакистан и Шри Ланка в Южна Азия.

В Етиопия, Мали, Нигерия, Сиера Леоне, Танзания и Йемен въздействието може да бъде изключително мощно при най-ниските граници на беднотия, до момента в който в Албания, Киргизия, Молдова, Монголия и Таджикистан ударите могат да бъдат най-силни. /БГНЕС, Анадолска организация

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР