Само за третото тримесечие на 2019 г. станахме свидетели на

...
Само за третото тримесечие на 2019 г. станахме свидетели на
Коментари Харесай

Глобални облаци са надвиснали над икономиката

Само за третото тримесечие на 2019 година станахме очевидци на редица значими събития, измежду които следващият епизод на аржентинската валутна рецесия, непредвидената промяна на държавното управление в Италия, демонстрациите в Хонконг и Русия, все по-напрегнатата обстановка към Брексит и офанзивата против нефтените съоръжения в Саудитска Арабия, установяваха анализаторите на интернационалната компания "Кофас ".

"Рисковете, които наблюдавахме през първото полугодие, като спад на размера на международната търговия, огромната неустойчивост на цените на петрола или даже спадът в продажбите на коли в Европа и Китай, са налице и през днешния ден. Те, съчетани с нарастването на областите на политическа неустановеност не престават да въздействат на корпоративния морал. Днес, към този момент освен европейските и азиатските компании, а и американските компании са намерено загрижени за протекционистката изразителност на президента Доналд Тръмп. Въпросът е краткотрайно събитие ли е този скептицизъм на индустриалните компании и можем ли да считаме, че той няма да се отрази неподходящо на сферата на услугите? Или назад - това ще докара до криза, като тази през 2009 година? ", разясняват специалистите. Според тях сюжет, сходен на този, следен след спукването на "Интернет балона " през 2001-2002 година в този момент наподобява все по-вероятен: индустриалната криза ще се измести към услугите и растежа в главните напреднали стопански системи и ще се забави през 2020-а. Единствената добра вест е, че централните банки на Съединените щати, Еврозоната и доста разрастващи се стопанства са взели ограничения за преодоляване на обстановката посредством облекчение на паричните потоци.

Според данни на холандския институт за разбор на икономическата политика, международната търговия се е свила за трето следващо тримесечие сред април и юни 2019 година. За цялата 2019-а от "Кофас " чака нейният размер да се смали с 0,8 %.

Перспективите за 2020 година ще зависят значително от политическата среда. Дори в случай че съвсем целият китайски експорт за Съединените щати бъде обмитяван в края на 2019 година, американският президент към момента ще има опция за маневра, с която да окаже напън върху Китай. Що се отнася до митата, съществува опция за по-нататъшно нарастване на съществуващите ставки. Припомняме, че самият Тръмп съобщи по време на президентската акция през 2016 година, че ще наложи 45% мита върху китайския импорт. Преди всичко обаче той може да вземе и други, немитнически ограничения, които биха могли да окажат извънредно неподходящо влияние върху търговията.

Тази политическа неустановеност не е единствената причина за рецесията на международната търговия и индустрията в развитите стопански системи. Продължаващите структурни промени в автомобилния бранш, които се обсъждаха през последното тримесечие, са към момента използвани на процедура. Това са минали и бъдещи стандарти за битка със замърсяването през 2020 година, изключително в Европа, както и промени в държанието на потребителите, най-много в Китай. В този подтекст европейските стопански системи се движат на две скорости.

"От едната страна са тези, които са изключително подвластни от международната промишленост и търговия, да вземем за пример Германия, или пък тези, в които е налице вътрешнополитическата неустановеност, като Италия и Обединеното кралство. В тези три стопанства растежът на Брутният вътрешен продукт беше нулев или негативен през второто тримесечие на 2019-а. За тях "Кофас " предвижда позитивен, само че слаб напредък през 2020-а, надлежно 0,5% нарастване на Брутният вътрешен продукт на Германия, 0,7% на Италия и 0.9% на Обединеното кралство, при изискване че се избегне сюжета Брексит без договорка.

От друга страна, във Франция, Испания и Холандия фирмите не престават да влагат, а броят на банкрутиралите сдружения продължава да понижава. Въпреки лекото закъснение, "Кофас " към момента чака растежът да се задържи над 1% през 2020 година: надлежно 1,2% за Франция, 1,9% за Испания и 1,5% за Холандия.

Маржовете на фирмите се утежняват заради високите разноски за труд и последствията от протекционистките ограничения, подхванати от началото на 2018 година, прецизират анализаторите. В този подтекст, резултатът от по-ранните бюджетни ограничения, по-специално от намаляването на корпоративните налози, ще бъде усетен по-слабо през 2020 година, като "Кофас " планува той да се забави доста - до 1,3% след 2,2% през 2019 година или под равнището на консенсуса (1,8% за 2020 г.). Все отново, той няма да бъде негативен на годишна база - сюжет, наподобяващ мощно следения през 2001-а. Въпреки това, в Европа разпространяващите се резултати от забавянето на промишлеността и услугите, не са доста забележими на този стадий.

"В допълнение към първата, втората най-развита стопанска система в света също внезапно се забавя. Китайското промишлено произвеждане набъбна с едвам 4,4% на годишна база през август. Това е най-ниското му равнище от февруари 2002-а. Има доста аргументи за това закъснение. В допълнение към към момента забележителните свръхкапацитети в строителството и металургията, автомобилният бранш и ИКТ са наранени съществено и от последствията от комерсиалната война със Съединени американски щати, както и от измененията в държанието на китайските консуматори. Предвиждаме, че растежът на Брутният вътрешен продукт в Китай ще бъде под предстоящото през 2020 г - 5.8%. ", показа Пламен Димитров, шеф на "Кофас " в България.

Много централни банки взеха под внимание това доста закъснение на растежа и оповестиха ограничения за облекчение на паричните потоци. През септември 2019 година Федералният запас намали главния си лихвен % за повторно през последните два месеца (целеви 1.75% - 2%). Освен това, за първи път от 10 години, ФЕД инжектира ликвидност на паричния пазар на 17 септември 2019 година. Липсата на ликвидност в банковия бранш, която това деяние демонстрира, акцентира обстоятелството, че ФЕД евентуално ще би трябвало да стартира да купува активи още веднъж и по този метод да усили размера на салдото си още веднъж през идващите тримесечия. От своя страна Европейската централна банка възобнови програмата си за изкупуване на облигации на 12 септември 2019 година и понижи лихвения % по депозитите, облагащи свръх ликвидността на банките (от -0.40 до -0.50%). Ефектите от тези парични политики, които дефинират негативни номинални лихви, са несигурни. Освен в Еврозоната, Съединени американски щати и Китай, паричната политика е облекчена в доста други стопански системи, изключително в разрастващите се страни като Мексико, Бразилия, Индия, Индонезия, Филипините, Малайзия, Корея, Русия, Перу, Египет, Южна Африка, Нигерия и Саудитска Арабия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР