Само за последната година в България се откриха предприятия, развиха

...
Само за последната година в България се откриха предприятия, развиха
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Ние чистим имиджа на България, загубен през последните 20 години

Само за последната година в България се откриха предприятия, развиха се други за над 8 млн. лв. и се откриха доста работни места, борим се за всеки един вложител. България става все по-конкурентна, с тези думи стартира изявлението си в предаването "Беновска пита " по Канал 3 министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Ние презентираме България. Най-важно е да почистим имиджа на България. Поради неточности на прехода се приказва за корупция и независимост на словото. Ние чистим имиджа на България, изгубен през последните 20 години, добави той.

"Още няма решение за Фолксваген и Турция. България даде най-хубавото предложение и по тази причина остана сама на финала с Турция. Те нямат ограничаване за държавните помощи.

Турция изпитва съществени усложнения да се грижи за мигрантите, ние би трябвало да помогнем. Инвестицията на Фолксваген не е съобразена с политическа конюктура.

Тук има чисто икономическа логичност. Обещавам, че тъкмо и ясно ще разкажем всичко за нашето предложение. Но това не е обвързвано с политика или уговорката на Европа да се грижи за бежанците. Още не е подписан контракта и няма публични параметри ", съобщи икономическият министър.

"Преговаряме с няколко производителите на акумулатори и батерии за ел.автомобили.

България е на финалната права с три членки от Европейски Съюз. Имахме среща с представители на Хюндай. За България ще е доста значима такава договорка, тъй като ще има раздвижвания или забавяния в производството на бензин. България не може да седи безучастно по въпроса с дизела и бензина, както преди.

Не можем да изоставаме и би трябвало да създадем всичко допустимо най-малко едната компания сред Фолксваген и Хюндай да изберат нас, очевидно решението не е елементарно ", показа Караниколов.

"Има държавни, частни, общински и смесени индустриални зони. Целта ни е да пристигна вложителя. Държавните се финансират от сдружения, а не от държавния бюджет.

Сдружението „ индустриални зони” към този момент е на облага. Тя би трябвало да се реинвестира в инфраструктура. В момента с Томислав Дончев вършим Закон за индустриалните зони.

В новият модел в самата зона ще се дават по-евтини услуги. Гледаме опита на Чехия, Унгария и Полша, които се развиват извънредно добре ", сподели още той.

"Работим доста интензивно, само че бизнесът не ни чака. На 26-ти бе открит учебен център. Мислим, че ще има повече центрове за дуално образование. То обаче не взема решение казуса с образованието. Някои, работещи в стопанската система, би трябвало да бъдат преквалифицирани. Правим и просветителни центрове за тях.

Фирмите със характерна активност би трябвало да разполагат с готови фрагменти. Трябва да дадем основа за инженерите, а те да надграждат. Много страни имат подобен проблем.

Оказва се, че подготвените лица могат да работят единствено за една компания, другояче би трябвало да бъдат преквалифицирани. Това са трудови привички, да харесват работата си. Всеки да влага непрекъснато в образованието си. Държавата бе абдикирала в продължение на 20 години от образованието и науката си ", съобщи министърът.

"В Пловдив имаха към 140 деца, в този момент са към 300. София е динамично разрастващ се град. ИТ бранша е с извънреден растеж. В пъти по-добре е от други страни. Назначаването на Георгиева е извънредно достижение.

Това, че тя е жена е доста значимо,защото в някои страни дамите остават на назад във времето. Нейната цел ще бъде вярно да се ръководят финансовите средства на всички места, освен в България ", разяснява Емил Караниколов.

"Във всяко произвеждане се случват повреди. Най-важното е, че няма жертви в "Дунарит ". Значи системата е проработила. Пожелавам допустимо по-бързо да се възстановят и да работят ", приключи министърът на стопанската система Емил Караниколов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР