Само за пет седмици - между 8 декември 2022 г.

...
Само за пет седмици - между 8 декември 2022 г.
Коментари Харесай

Само за пет седмици: 60 000 китайци са починали от COVID-19

Само за пет седмици - сред 8 декември 2022 година и 12 януари 2023 година, в Китай има 59 938 смъртни случая, свързани с COVID-19. Това оповестиха публично здравните управляващи на страната. 5503 от тези смъртни случаи са непосредствено свързани с дихателна непълнота вследствие на коронавирусна зараза, разгласи Дзяо Яхуей от Националната здравна комисия. В тази статистика влизат единствено умрелите в болница, т.е. действителните цифри свероятно са много по-големи.

Днешното самопризнание е невиждано. Китай беше мощно подложен на критика в последните седмици за ненадеждността на данните, които събира за вълната от COVID-19, заляла страната след прекратяването на политиката за нулев коронавирус. Властите в Пекин употребяват доста тясна формулировка на гибел, породена от COVID-19. Официално това са единствено случаи, които се дължат на дихателна непълнота вследствие на коронавирус зараза. Затова и формалните жертви до днешното изказване бяха към 5200 души. Дори при тази тясна формулировка обаче през днешния ден излиза наяве, че за пет седмици умрелите са се удвоили до над 10 000 души.

След три години драконовски ограничавания, затворени граници и постоянен локдаун, преди месец управляващите в Китай отстраниха всички ограничавания, а от 8 януари отвориха и границите. Здравните специалисти настояват, че вълната е минала пика си и стартира да се успокоява. По света обаче китайските туристи се одобряват и с облекчение - те са голям фактор за туризма в Азия, и с паника, че могат да доведат до нова вълна на пандемията и отвън Китай.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР