Само за пет години (между 2010 и 2015 г.), броят

...
Само за пет години (между 2010 и 2015 г.), броят
Коментари Харесай

Има ли връзка между смартфоните и самоубийствата сред тинейджърите

Само за пет години (между 2010 и 2015 г.), броят на американските тинейджъри, които се усещат безполезни и нещастни, каквито са типичните признаци за меланхолия, се е нараснал с 33%. Опитите за самоубийство измежду децата са нарастнали с 23 на 100, а самоубилите се на възраст сред 13 и 18 години са с 31% повече.

Това демонстрира отчет на Световния стопански конгрес. Той употребява данни от проучвания, оповестени в профилирания медицински вестник за клинична логика на психиката (Clinical Psychological Science) и на изследване на изследователския център " Пю " ( вестник за клинична логика на психиката (Clinical Psychological Science).

В отчета се регистрира, че повишаване на депресивните положение и опитите за самоубийство при деца от всевъзможен генезис и без значение от расата, произхода или опциите на фамилиите им. Изводът от изследването е, че при поколението на родените след 1995 година младежи, наречено " iGen " (бел. ред. осведомително поколение) доста по-често се срещат проблеми с психологичното здраве, в сравнение с при предшествениците им.

Влиянието на смарт телефоните

Докладът изключва опцията наклонността да се дължи на стопански фактор, като показва, че в проучвания 5-годишен интервал има непрекъснат стопански напредък, а безработицата в Съединени американски щати е намалявала с всяка година. Неравенство в приходите постоянно е имало и поради това и този фактор не играе роля за проблемите измежду американските тинейджъри, означават създателите. Затова те считат, че отрицателната наклонност се дължи на възхода на смарт телефоните.

Установено е, че в края на 2012 година малко над половината от младежите в Съединени американски щати са имали смарт телефон. Точно оттогава е почнало и покачването на случаите на меланхолия и самоубийства измежду тях. През 2015 година процентът тинейджъри, които имат личен смарт телефон към този момент е 73.

Интернет и обществените мрежи

Според изследването най-големият проблем идва от съчетанието на мобилно устройство с интернет. Тинейджърите, които са прекарали пет или повече часа онлайн са били 71% по-склонни към самоубийство от тези, които са били единствено за час в интернет. Рисковите фактори за депресивни положения пък се покачват доста след два или повече часа дневно онлайн.

В отчета на Световния стопански конгрес е обърнато особено внимание и на обществените мрежи. Оказва се, че потреблението им постоянно кара младежите да се усещат нещастни. За образец се дават тези, които вземат решение да се откажат от потреблението на " Facebook " за седмица. В края на този интервал всички те са декларирали, че се усещат по-малко депресирани.

Дори и да не вреди непосредствено на психологичното здраве на децата, прекараното време в интернет може да повлияе индиректно за това. Тинейджърите прекарват все по-малко време в връзка между тях лице в лице, а точно в тези връзки се крие изворът на човешкото благополучие. При общественото уединяване настроението на децата става все по-минорно, а от там следва и депресията.

Пак съгласно изследването, от 2012 година насам тинейджърите в Съединени американски щати всеобщо избират да бъдат онлайн вместо да се видят с другари. Освен това спят все по-малко, а имащите смарт телефон съвсем в никакъв случай не се наспиват. Липсата на сън е измежду главните фактори за меланхолия, което автоматизирано доказвало, че смарт телефоните имат съществена виновност за психологичните разтройства измежду децата.

В последна сметка от Световния стопански конгрес предлагат на американските младежи да прекарват не повече от два часа дневно в ровене в интернет през телефона си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР