Само за пет години 32-годишният предприемач Чанг Уенг Лай построи

...
Само за пет години 32-годишният предприемач Чанг Уенг Лай построи
Коментари Харесай

Как трима приятели превърнаха провала на цяла индустрия в бизнес за милиони

Само за пет години 32-годишният бизнесмен Чанг Уенг Лай построи мултимилионен бизнес за интернационалните доставки, разнасящ поръчките на най-големите търговци в Югоизточна Азия.

Но това въобще не е било реализирано елементарно. Всъщност е лишило три изоставени корпоративни кариери и една провалена фешън линия за Лай и неговите съдружници - Боксиан Тан и Шон Чонг, с цел да задвижат своята концепция за предприемачество. " Беше едно дълго пътешестване ", споделя Лай, който е и изпълнителен шеф на Ninja Van, пред CNBC.

Стартът

Всичко стартира през 2015 година, когато Лай одеве е напуснал работа като трейдър в Barclays, с цел да се възползва от процъфтяващия пазар на електронна търговия в Сингапур и да започва онлайн фешън линия за мъже с приятелите си Там и Чонг. " Всеки път, когато имахме клиент онлайн, бяхме въодушевени и си казвахме, че това е в действителност елементарно - не се изисква магазин с цел да продаваме ", споделя Лай.

Те обаче бързо схващат, че продажбите са единствено началото. " Казах си наивно: за какво не основем логистична компания, която да реши този проблем ", споделя Лай. " Трудностите ни започваха, когато трябваше да се доставят пратките от локалните куриери. Логистичната промишленост не беше основана за електронна търговия в този миг. " Затова и взема решение да направи нещо по въпроса.

" Колко ли мъчно може да бъде? ", продължава Лай. " Просто ще вземем товарни камиони и ще го създадем ".

Седмици по-късно, триото събира спестяванията си, с цел да закупи ван втора ръка с който, откакто оставят зад гърбовете си постоянни специалности във финансите и инженерството, основават услугата за доставка. Първоначално те управляват компанията Ninja Van дружно с стилната си линия, смятайки, че е " мощно синергично " да има един бизнес, генериращ приходи за различен. Но след година на жонглиране с двете неща е трябвало да се откажат от едното: приятелите затварят стилния бранд, с цел да се съсредоточат напълно върху доставките.
 Основателите на компанията/ Колаж: Money.bg/ Източник: Ninja Van
Основателите на компанията/ Колаж: Money.bg/ Източник: Ninja Van

" Разбрахме, че стилният бизнес не е безусловно всичко за нас ", майтапи се Лай. " Решихме да се съсредоточим върху план, който считаме, че може да се разрасне доста по-добре - и то освен в Сингапур, а в целия район. "

Нови хоризонти

През 2014 година Югоизточна Азия е най-бързо развиващият се пазар за електронна търговия в света, с помощта на скоростното нахлуване на интернет и разрастващата се междинна класа. Но във връзка с доставките районът изостава. Според Световната банка, страните от Югоизточна Азия, като се изключи Сингапур, са постоянно обратно в класациите, когато става въпрос за логистична инфраструктура, поради разпокъсаната география на района.

" Аз съм интернет търговец, знам болните места, знам по какъв начин да реша съществуващите проблеми ", споделя Лай. " Мислехме малко по-малко за това ".

С тези знания, през 2014 година Ninja Van става първата логистична компания в Сингапур, която разрешава следене на доставките в действително време. По-късно вкарва логаритми за усъвършенстване маршрута и икономисване на гориво.

Така по-малко от година след стартирането на услугата в Сингапур, Ninja Van доближава до Малайзия и Индонезия, а към 2016 година към този момент предлага доставки и до Виетнам, Филипините и Тайланд. Сега компанията твърди, че има 100% покритие на всеки от тези пазари и възнамерява да излезе и в Бруней по-късно тази година.

Експанзията на компанията е в синхрон с разрастването на самите пазари, на които оперира. Прогнозата е логистичният бранш в Югоизточна Азия да нараства с над 5% на годишна основа през идващите пет години, с цел да доближи обща стойност от към 55,7 милиарда $ към 2025 година

Устойчивият напредък

След разширението на териториалния обсег, на който оперира Ninja Van, новата цел на триото зад компанията е достигането на цялостна доходност. До момента тя е печеливша единствено в някои страни, a в други е " близо " до брейк ивън.

Куо-Йи Лим, един от ранните вложители на Ninja Van, споделя пред CNBC, че да се експанзията е цел, която той е сложил пред създателите в самото начало. Лим, който е взел дял през 2014 година, е споделил на учредителите да се съсредоточат върху две неща: напредък на приходите и реализиране на резистентност.

През 2018 година бизнесът получи рекордно финансиране от 87 млн. лева от вложители, в това число европейска група за доставки DPD, а за същата година приходите на компанията набъбнаха до 300 млн. $, като съгласно някои тя е идващият еднорог на Югоизточна Азия.

" Ние не растем непременно, ние растем отговорно ", споделя Лай. " За мен е ясно: фокусирайте се върху хората, концентрирайте се върху нашите клиенти и изградете услуги за тях. Направете всичко това и ще имате налице облага. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР