Само за пет дни са констатирани девет нападения на мечки

...
Само за пет дни са констатирани девет нападения на мечки
Коментари Харесай

В Смолянско пропищяха от нападения на мечки

Само за пет дни са установени девет набези на мечки върху селскостопанско имущество в Смолянско, съобщи БНР по информация на Групата за бързо реагиране при Регионалната ревизия по околната среда и водите в Смолян.

От началото на месеца експертите са ревизирали 12 сигнала за вреди от кафява мечка. С покачването на температурите през последните дни от 25 до 30 април са регистрирани девет набези на мечки върху селскостопанско имущество. Установени са вреди върху два пчелина край село Леска, община Мадан, и село Страшимир, община Златоград. Нападнати са и 17 селскостопански животни край селата Сливка и Глогино в община Баните и в селата Славено, Левочево и Полковник Серафимово, община Смолян.

Поради зачестилите набези на мечки Екоинспекцията приканва стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. От РЗИ поучават пашата да се прави с пастири кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Общо 19 вреди от кафява мечка са регистрирани от началото на годината. За всички потвърдени случаи са направени оферти за компенсации на притежателите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР