Само за първите три месеца на 2019 г. в България

...
Само за първите три месеца на 2019 г. в България
Коментари Харесай

Вече сме сред водещите държави в Европа по брой аборти

 Само за първите три месеца на 2019 година в България са осъществени 5 800 аборта, което слага страната ни измежду водещите страни в Европа по брой аборти. Това сочи статистика на Националния център по публично здраве и разбори. От тях над 3 600 бременности са прекратени по избор.

Статистиката сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се правят най-вече премахвания на плода – единствено за първите три месеца на годината в столичната община са осъществени 935 аборта, в Пловдив – 571, а в Бургас – 410. Стара Загора се подрежда на четвърто място с 386 аборта от януари до април, а на пето място е Пазарджик – с 363 унищожени ембриона. В Русе, Силистра, Сливен, Плевен, Хасково и Търговище случаите на унищожаване на плода са към 200 за всеки град.

39 от прекъснатите бременности са осъществени на деца под 15-годишна възраст, като в 22 от случаите абортът е импровизиран, а в 17 – лечебен /тоест, заплашва живота на майката, или плодът е с високи опасности от увреждания/. Най-много аборти вършат дамите над 30-годишна възраст – близо 2 850. На второ място са дамите от 20 до 29-годишна възраст, като за първото тримесечие на годината те са 2 408.

И измежду тийнейджърките абортът не е табу, като в Стара Загора са осъществени най-вече аборти на 15-19 годишни девойки – 55. По този индикатор – аборти измежду младежи, Стара Загора е преди всичко в статистиката, след това се подреждат още веднъж Пловдив /49 аборта/, по-късно Столична община /47/, и Сливен /35/.

Статистиката на Националния център по публично здраве и разбори регистрира единствено медицинските аборти, направени по избор, спонтанните, и тези, осъществени по медицински индикатори, само че в страната няма публична статистика за това какъв брой ембриона биват премахвани нелегално. Според източници в интернет, броят на нелегално отстранените ембриони в частни клиники, както и този на осъществените с лекарства, е дори по-висок от тези, отстранени законно, и разказани в формалната статистика.

Ако формалната статистика се резервира със същия ритъм до края на 2019 г, то за една година България ще е изгубила над 23 000 бъдещи българчета. За съпоставяне, през 2016 година формалният брой на прекратени бременности е 26 446, при 56 хиляди регистрирани живородени деца. Според формалната статистика, от 1954 година насам, когато абортът е узаконен, са осъществени над 6.5 милиона аборта. Общо в света през 2018 година са осъществени близо 42 милиона спирания на бременности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР