Само за първите 9 месеца на настоящата година българският износ

...
Само за първите 9 месеца на настоящата година българският износ
Коментари Харесай

Българският износ продължава да расте и за първите 9 месеца на 2021г.  достига близо 50 млрд.лв.

Само за първите 9 месеца на актуалната година българският експорт продължава да пораства и до септември в това число възлиза на 49.5 милиарда лева, това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на Българска народна банка. Това съобщи министърът на стопанската система Даниела Везиева, която откри семинар за новопостъпили членове на задграничния дипломатически корпус в България на тематика „ Българска стопанска система, търговия и туризъм “, проведен от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България.

„ Износът е с над 23 % повече по отношение на предходната година, когато равнищата бяха доста по-ниски поради пандемията. Постигнатото от българските експортно насочени компании, обаче е по-добро и спрямо предпандемичната 2019 година, което е доказателство за последователното възобновяване на стопанската система. По думите й единствено за месец септември 2021 година общият експорт на артикули възлиза на над 6 милиарда лева и нараства с близо 26% на 100 по отношение на същия месец на миналата година.

Икономическият министър акцентира, че българската стопанска система е експортно насочена и мощно отворена,  като  търговията е основна част, обезпечава напредък и основава работни места. „ Насърчаваме и се стремим да притеглим от ден на ден вложения в нововъведенията и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подкрепяме експортно насочени компании “, добави тя.

Служебният министър посочи пред представителите на задграничния дипломатически корпус, че Европейски Съюз е водещ външнотърговски и капиталов сътрудник на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Съюза, само че развиването на връзките с сътрудниците от трети страни също са от извънредно значение за външноикономическата ни политика.

Везиева съобщи още, че България е на доста значим кръстопът сред Европа и Азия и че  има извънредно културно завещание и обичаи. По думите й  страната ни след 10 години би трябвало да се е трансформирала в страна, в която кръговата стопанска система към този момент е реалност и в която зеленият преход е съвсем завършен. „ Стремим се да превърнем България в страна, където дребният и междинен бизнес в действителност е гръбнакът на икономическото ни развиване, създавайки резистентност и висок стандарт на живот. Място без корупция, част от европейския дом и в това време, запазило своята национална еднаквост “, сподели тя.

Министърът на стопанската система разгласи, че служебното държавно управление работи и в посока възстановяване на имиджа на страната пред задграничните вложители и изсветляване на бизнес средата, които  към този момент се виждат и се правят оценка позитивно. „ България означи, по отношение на 2020 усъвършенстване с 5 места в ранглиста на Global Risk Profile, който разгласява Глобалния показател на обществена и частна корупция “, добави Везиева.

Тя сподели още, че страната ни има капацитет да притегля вложения и да даде удобни благоприятни условия за действия в редица области като осведомителни и информационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

„ Имаме извънредно развъртян IT бранш и сега част от целите на служебния кабинет, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, са свързани с това този капацитет да прелее във високите технологии и в останалите промишлености “, добави Везиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР