Само за няколко месеца дружеството на братя Бобокови предприе мащабна

...
Само за няколко месеца дружеството на братя Бобокови предприе мащабна
Коментари Харесай

"Монбат" пласира конвертируеми облигации за 28 млн. евро

Само за няколко месеца сдружението на братя Бобокови предприе огромна агресия отвън страната

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Монбат " усилва капитала на сдружението си за светодиоди

Капиталът на " Окта лайт " ще стане малко над 16 млн. лева след апорт на вземания
8 яну 2018
Десетте акции на 2018 година

Анализаторите чакат 10% растеж на SOFIX и залагат още веднъж на традициционно откритите към вложителите компании
5 яну 2018
Машини и съоръжение: Постоянен напредък

Приходите на най-динамичните 20 компании са скочили с над 50% до 309 млн. лева
14 дек 2017
Започва общественото предложение на облигации на " Монбат "

Емисията е в размер до 30 млн. евро, като книжата могат да се обръщат в акции
11 дек 2017 Производителят на батерии " Монбат " пласира сполучливо емисия конвертируеми облигации за малко над 28 млн. евро в подписка, която завърши на 20 януари. Максимално заложеният номинал беше 30 млн. евро, което значи че емисията е записана над 93%.

Още при оповестяване на желанията на " Монбат " от управлението обявиха, че набраните средства ще бъдат вложени в експанзията на компанията, която последните месеци разгласи придобивания в Италия и Германия, а сега се приготвя и договорка в Тунис. Подписката продължи малко повече от месец. В известието на " Монбат " до фондовата борса не е посочено какво е разпределението на акционерите, които са записали облигации. Най-големи непреки акционери в компанията са братята Атанас и Пламен Бобокови.

Книжата са с номинал 1000 евро, а лихвата по тях е 6-месечен EURIBOR плюс надбавка от 300 базисни точки, само че не по-малко от 3.00% на годишна база. Срокът на облигациите е 7 години (84 месеца), като главницата ще се изплаща на три вноски - 20%, 30% и 50% от номинала надлежно в края на 5-ата, 6-ата и 7-ата година.

Тъй като облигациите са конвертируеми, притежателите им ще могат да придобият акции в сдружението, вместо да получат погашение на главницата. Конвертирането ще може да се извърши на три пъти - на 48-ия месец облигационерите ще могат да заменят 100% от номинала, на 66-ия - 80%, и на 78-ия - 50%.

Освен това има и алтернатива за назад изкупуване - емитентът има право да изкупи цялата остатъчна част от емисията на 60-ия месец след датата на издаване при цена 101% от настоящата номинална стойност, излиза наяве от известието до борсата, където книжата ще бъдат качени за търговия.

" Монбат " е една от най-големите борсови компании в България с капитализация 420 млн. лева Към края на ноември регистрира растеж на консолидираните доходи с 28% до 301 млн. лева, а облагата се увеличи с 4.4% до 31 млн. лева По време на днешната борсова сесия акциите са нагоре с 1% до 10.8 лева за брой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР