Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери

...
Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери
Коментари Харесай

Само за 5 дни коледните бонуси в МВР се повишиха 5 пъти

Само за няколко дни управлението на Министерство на вътрешните работи съумя да откри 20 милиона лв., които ще бъдат раздадени на чиновниците като премия за Коледа. Така вместо по 100 лева те ще получат по 480 лева на човек.

Толкова бе спомагателното им заплащане и в края на предходната година. Във вътрешното министерство работят към 47 хиляди души. Става дума за изключителни пари, отвън спомагателните хонорари, които в администрацията вземат на всеки три месеца. За " реализирани резултати " тази година Министерство на вътрешните работи към този момент е раздало 102 млн. лева на чиновниците си.

Сумата от 20 млн. особено за коледни награди беше незабавно отпусната от държавното управление по-малко от седмица откакто вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че сега това са опциите и пари за повече от 100 лева няма. Така се повтори сюжетът от началото на годината, когато полицейските синдикати съумяха да издействат 100 млн. лева за нарастване на заплатите си.

Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев обясняваше, че пари няма, а дни по-късно министър председателят Бойко Борисов реши, че сумата ще бъде отпусната, и го сложи в неловко състояние.

Преди седмица стана ясно, че измежду чиновниците на вътрешното ведомство зрее неодобрение, тъй като вътрешният министър Младен Маринов предлага за публично разискване заповед, съгласно която всички би трябвало да получат по 100 лева награда.

Тогава Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) реагира остро и съобщи, че управлението не съблюдава джентълменската сделка, реализирана още при започване на годината. Спорът се въртеше към 100-те милиона лв., отпуснати след закани за митинг по време на европредседателството. Синдикатите твърдяха, че са се споразумели с управлението нарастването за януари и февруари да бъде обещано като премия за професионалния им празник през лятото или за Коледа.

И бяха пресметнали, че става дума за към 400 лева, които се образуват от увеличените им заплати, защото скокът стартира действително да се заплаща от март. СФСМВР уточни, че има излишък от към 16 млн. лева

От управлението на Министерство на вътрешните работи отричаха да има такава сделка. Те твърдяха, че пари не са останали, защото през това време са назначени още към 2 хиляди нови чиновници, на които би трябвало да се заплащат заплати. Разходи имало и поради компенсациите на напусналите през годината. Сега обаче пари се откриха. В решението на Министерския съвет, взето в сряда, е записано, че те ще отидат за заплащания за личния състав.

Според източници на " Сега " абсурдът сред синдикатите и управлението е можел да бъде избегнат, в случай че още преди няколко месеца управлението бе поискало актуализация на бюджета. Още тогава е било ясно, че има дефицит. От години е процедура дупките в бюджета на Министерство на вътрешните работи да се кърпят с финансови инжекции по време на годината. С отпуснатите 20 млн. лева награди ще бъдат дадени и на новоназначените чиновници. На процедура парите ще бъдат отпуснати с две обособени заповеди - един път за 100 лева и повторно - за 380 лева Парите евентуално ще бъдат платени още тази седмица.

Въпреки нарастването на коледните бонуси, синдикатите не са се отказали от концепцията си в началото отпуснатите 100 лева да бъдат дарени за някаква идея. Преди седмица в символ на митинг потегли самодейност " унизително дребното " пари да не се вземат, а да се дарят. И в този момент беше оповестено, че всеки чиновник може да се откаже от бонуса си, като по-късно събраната сума ще бъде дарена.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР