Само за миналата година държавата е осигурила над 4 млн.

...
Само за миналата година държавата е осигурила над 4 млн.
Коментари Харесай

Цачева: Само за 2017 г. са дадени 4 млн. лв. за сигурността на Търговския регистър

Само за предходната година страната е осигурила над 4 млн. лева за сигурността на Търговския указател. Това коментира правосъдният министър Цецка Цачева в изявление за bTV.

Тя сподели още, че  " профилирана компания " е предписала съответни ограничения за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правораздаването, в това число и финансово.

Попитана поддържа думите на премира Бойко Борисов, че не е удовлетворен от работата на Агенцията по вписванията и евентуално там ще има промени, тя отговори: " Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен откакто излязат анализите и отчетите на службите, които сега са в Агенцията по вписванията, включително и от Инспектората на Министерството на правораздаването. Аз съм безапелационна, че не може без отговорност, откакто България няколко дни е без Търговски указател ". Тя сподели още, че в случай че това е неточност - то 

Цачева сподели още, че когато е получила сигнала за станалото е информирала ръководителя на ДАНС, Главния прокурор и несъмнено министъра на вътрешните работи и посредством него ГДБОП. Преди подаването на сигнала е имало 8-часов период за премахване на нередностите, с цел да продължи действието на регистъра, само че той не е можело да бъде възобновен.

На въпрос дали, откакто няколко пъти инженерни екипи, експерти, които обслужват системата на Търговския указател са подавали сигнали, че системата се нуждае от възобновяване, това е било направено, тя разяснява, че е подкрепила предписаните ограничения от страна компанията. 

Цачева не разяснява дали става дума за бойкот, или приказваме за техническа неточност. " Никъде, на никое място не би трябвало да се позволяват механически неточности, в която и да е система и освен в IT бранша, а всички други, защото има съответно законодателство, съответни правила, които уреждат всяка една съответна активност ", сподели още тя.

Правосъдният министър коментира и „ Лирекс ” - компанията, която сега поддържа Търговския указател. " Това, което знам е че след 3 май тази година компанията посредством специфична поръчка по Закона за публичните поръчки, вследствие на нея има подписан контракт. Този контракт е за малко под 100 хиляди лв. без Данък добавена стойност - 94 хиляди. И това е по информация, която е от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези контракти не се дават на министерството, защото те са правени по специфичен ред. Нямам информация в годините обратно в кои години по кои контракти компания „ Лирекс ” е работила в Агенцията по вписванията ", сподели тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР