Само за месец подкрепеното от ГЕРБ управление на ПП-ДБ предприе

...
Само за месец подкрепеното от ГЕРБ управление на ПП-ДБ предприе
Коментари Харесай

В коалиция с прещипан нос. Каква е цената на компромиса при новото правителство

Само за месец подкрепеното от ГЕРБ ръководство на ПП-ДБ предприе няколко непопулярни ограничения за твърдите си гласоподаватели. От тях се оказаха облагодетелствани както от партията на Борисов, по този начин и от Движение за права и свободи. Това ли е цената на съществуването на постоянното държавно управление и по какъв начин се поделя властта и контрола?

В продължение на години наричаш две партии " мафия " и ги свързваш със подмолен модел на ръководство на страната, който искаш да промениш. След няколко Народното събрание време обаче се оказваш в непризнато съдружно ръководство с тях. Част от гласоподавателите ти виждат в това легитимиране на силите, против които дълго време си стоял.

По сходен метод наподобява обстановката, откакто в четвъртък " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ), ГЕРБ и Движение за права и свободи . Най доста от тях получи ГЕРБ (15 на брой), членове на Движение за права и свободи оглавиха 5 комисии, а на ПП-ДБ - 3.

Заедно с това и номинирания от ГЕРБ Димитър Радев за нов мандат като шеф на Българска народна банка .

Това се случи, откакто по-рано ПП-ДБ първо, дружно с ГЕРБ и, която назовава " документално съглашение " или " сглобка ". След това обединението на София Васил Терзиев. Неговите фамилни връзки с някогашната Държавна сигурност, също провокираха съществено неодобрение у гласоподавателите на ПП-ДБ.

Поведението на ПП-ДБ наподобява необичайно и на фона на това, че обединението поддържа за шефове на комисии хора от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са неведнъж подложени на критика от самата нея.

Според политолози, с които беседва Свободна Европа, в последните решения на ПП-ДБ няма нищо изключително притеснително. Те виждат в това очевидната цена на компромиса, с цел да съществува актуалното държавно управление.

Според Явор Сидеров поддръжката на ПП-ДБ за фигури от ГЕРБ отпред на парламентарните комисии и Българска народна банка е " знак за съдружно партньорство ". За Антоний Тодоров " цената на това държавно управление е компромисът ". Евгений Дайнов е на мнение, че държавното управление се крепи на волята на ГЕРБ.
В коалиция " с гадност "
ГЕРБ и ПП-ДБ са в коалиция и няма значение по какъв начин двете обединения дефинират връзките си. Това се потвърждава от избора на шефовете на парламентарни комисии, споделя политологът Явор Сидеров.

" Едните споделят, че не вземат участие в изпълнителната власт, другите споделят, че с гадност, с прещипан нос, са в коалиция с първите. Факт е, че държавното управление се поддържа от ГЕРБ и не може да се чака нищо друго ", сподели той пред Свободна Европа.

Според него Движение за права и свободи постоянно е имала основна във образуването на предходните държавни управления. Това се случва и в този момент. Според Сидеров няма изненада във обстоятелството, че от придвижването са получили председателство на 5 комисии.

Сидеров сподели, че казусът за водачите на ПП-ДБ е контрастът сред край резиденцията на Ахмед Доган и неофициалният съюз с Движение за права и свободи в Народното събрание. Според него това е " невероятно за преглъщане " от последователите им.

" Този ход не може единствено евроатлантическото болшинство да го е продиктувало. Трябва да има и други основателни аргументи, вътрешнополитически ", сподели Сидеров и добави, че не може на това деяние да се гледа " единствено като на двуличие ".

Той е уверен, че поради решенията си ПП-ДБ ще загуби част от електората си.
ПП-ДБ оправдава ли ГЕРБ?
Друг претекст за недоволството на част от симпатизантите на ПП-ДБ е, че с дейностите си от юни насам те оправдават главния си политически конкурент ГЕРБ.

Според политолога Антоний Тодоров точно реабилитацията на Бойко Борисов и партията му, както и направените взаимни отстъпки са това, което крепи държавното управление. По думите му компромисът не е добър за ПП-ДБ, " тъй като те се появиха на политическия терен с гневна рецензия към всички практики на съвсем политическата надмощие на ГЕРБ ".

Компромис обаче прави и партията на Борисов, която въпреки всичко поддържа държавно управление на Николай Денков от Политическа партия.

" Цената на това е да бъде отпред на комисии в Народното събрание, които да управляват държавното управление ", сподели Тодоров.

Според Явор Сидеров Народното събрание единствено печели от кооперативност и взаимни отстъпки. По думите му това обаче би трябвало да става при относителна равнопоставеност и да бъде обяснено както и политически, по този начин и пред електората.
Правителство по волята на ГЕРБ и Движение за права и свободи
Кой обаче е водещият фактор за съществуването на държавното управление? Според политолога Евгений Дайнов оцеляването му зависи единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи, което значи, че те дефинират какъв брой дълго време ще съществува то.

" Докато ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да се крият зад тила на ПП-ДБ, с цел да се пребоядисат в евроатлантици, това държавно управление може да ръководи цялостен мандат. Ако на ГЕРБ и Движение за права и свободи им мине това предпочитание, могат да го смъкват всеки миг ", сподели той пред Свободна Европа.

Според Явор Сидеров няма какво изключително " да се чете " в избора на шевовете на комисиите. "

Но ми се коства нереалистично това да дефинира трайността на държавното управление ", сподели той.

Антоний Тодоров също счита, че председателството на комисиите не е от толкоз огромно значение, тъй като неговата дума " не е последната инстанция ". Те обаче подсигуряват по-дълъг живот на Народното събрание и държавното управление.

" Председателят не може да въздейства върху вероятните болшинства, с изключение на като един от членовете на комисията ", сподели още той.

Според Явор Сидеров в последните седмици се вижда " утешение и стабилизация " във властта. Това идва от обстоятелството, че ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи имат " няколко значими разбирателства ". Това са премахване на някогашния основен прокурор Иван Гешев, противостоене на президента Румен Радев и усмиряване на Европейския съюз и НАТО, че България държи на уговорките си към тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР