Само за година: 800 българи изгоряха с глоби на пътя

...
Само за година: 800 българи изгоряха с глоби на пътя
Коментари Харесай

Само за година: 800 българи изгоряха с глоби на пътя в чужбина


Само за година: 800 българи изгоряха с санкции на пътя в чужбина. Най-строги към нашите са в Германия и Румъния.
Близо 800 наши сънародници
са отнесли тлъсти наказания за нарушавания по пътищата на територията на Европейския съюз, а санкциите към този момент са ги застигнали в България, сподели информация на „ Телеграф “.
За последните 12 месеца
от Европейски Съюз по Закона за признание на финансови наказания (ЗПИИАКОРНФ) до съдилищата у нас са пристигнали 786 честитки за осъществяване и изпращане,
влезнали в действие санкции.Според данните българите най-често биват глобени от пътните служители на реда в Германия, Румъния, Австрия, Нидерландия и Гърция. Далеч по-малко са санкционираните българи в
Словения, Италия, Испания и Франция.
Става въпрос за водачи, които са управлявали коли с български регистрационни табели, регистрирани у нас. Сред санкционираните има както леки коли, по този начин и тежкотоварни камиони, бусове и мотоциклети.

Българите се оказаха и огромни джигити по европейските пътища. Основните санкции към тях идват от камери за превишена скорост. В по-голяма част от страните в Европейски Съюз толерансът от 10 км/ч над позволените отсъства и това значително води до санкциониране на несвикналите да карат в Европа. В Германия за такова нарушаване, засечено от всяка една камера на пътя, е 30 евро, в случай че водачът мине през няколко камери, сумата се натрупва и му идва като една обща. Сред глобените има и водачи, които са управлявали коли, в чиито талони са маркирани като товарни (категория N1), макар че са до 3,5 тона. У нас постоянно леки коли (категория M1) се записват като товарни, с цел да се икономисват налози, само че в Унгария да вземем за пример таксите за прекосяване по пътната мрежа за другите категории са разнообразни. Така земляк, купил винетка за лека кола, постоянно бива глобен, тъй като тя се води действително, че е камион.

В окръжните съдилища у нас се следи напредък на производства, формирани по искане на страни от Европейски Съюз по ЗПИИАКОРНФ, сочи информация на „ Телеграф “. Ако през 2020 година в София такива каузи са били към 350 за 12 месеца, то през последната година те са нарастнали до 500. Растеж се следи и в останалите окръжни съдилища у нас, въпреки броят да е относително еднакъв през последната петилетка. Освен за нарушавания на скоростните режими най-вече глобени нашенци има за нередовни документи, липса на зелена карта и изминал механически обзор. Значително по-малък е броят на санкционирани за шофиране след приложимост на алкохол или под въздействието на опиати.

Изненадващо, въпреки и Гърция да е измежду първите по брой санкционирани българи, те са доста по-малко от Румъния. Само за последите 9 месеца в южната ни съседка санкционираните са към 100 души, а от тях с отнети книжки за разнообразни степени нарушавания са едвам 25. Една от аргументите е, че средностатистическият българин все по-често върви на Бяло море и има боязън от гръцките служители на реда. Що се отнася до Румъния там множеството българи минават пренос. В северната ни съседка обаче подлото е, че законът разрешава свидетелството ни да бъде отнето на процедура за всяко нарушаване. Процедурата по връщането му пък може да отнеме повече от година. В Гърция се изисква при такива случаи само бързо възнаграждение на глобата и книжката се получава на момента.

Българин от видинското село Новоселци е санкциониран с 600 евро в Германия, откакто се напил с бира и се качил на велосипеда си, с цел да се прибере. Българинът е студент в провинция Бавария и живеел в градчето Вюрцбург. На метри от квартирата му бил спрян от пътни служители на реда, които го тествали с дрегер. Уредът отчел 2 промила алкохол, за което и бил глобен със солената санкция.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР