Само за един месец в VI блок на АЕЦ Козлодуй

...
Само за един месец в VI блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ Козлодуй

Само за един месец в VI блок на АЕЦ " Козлодуй " настъпиха две изключителни събития, които доведоха до понижаване на мощността надлежно на 40% и 30%, и изключване на блока от енергийната система на страната. Възникването на сходни механически произшествия, въпреки те да са отвън обсега на Международната канара за нуклеарни и радиационни събития, съставлява сериозен проблем за експертите, тъй като слагат реактора в рискови физически условия, което понижава надеждността на съставените елементи, а от там и равнището на сигурността. Това твърди доктор Петър Кърджилов .
И до момента в който първият случай с турбогенератора на Блок 6 на 3 юли получи някакво отразяване в медиите, то вторият случай на 1 август, с две изключили основни циркулационни помпи, който е още по-обезпокоителен поради обявеното и многото въпросителни, беше изолиран от осведомителния поток. Ядреният специалист и някогашен ръководител на АЯР проф. Георги Касчиев намира този случай точно за притеснителен, тъй като основните циркулационни помпи (ГЦП) са захранени от обособени самостоятелни секции от 6 кВт. За да изключат по едно и също време две ГЦП, би трябвало да има някаква обща причина . От АЕЦ " Козлодуй " обаче не дадоха никакви сведения каква е тя, единствено споделиха, че била отстранена. Мощността на реактора е понижена до 30%, а би трябвало да е повече. Освен това, при 30% топлинна мощ турбогенераторът би трябвало да е изключил. От АЕЦ-а рапортуваха, че турбогенераторът е бил спрян, с цел да се пуснат двете ГЦП, което, съгласно проф. Касчиев е прекомерно необичайно и остават доста въпроси без отговор. Още повече, сходни произшествия се случват в този блок съвсем всяка година.
Поради това доктор Кърджилов изиска от АЯР по Закона за достъп до социална информация цялостните отчети, които, след докладване от АЕЦ " Козлодуй ", би трябвало да се изпратят до Международната организация за атомна анергия във Виена до един месец след всяко сходно събитие.
Кърджилов споделя и, че V блок на АЕЦ " Козлодуй " също работи в непредвидени условия - с увеличена мощ на 104% и с неизпълнени рекомендации от МААЕ. През 2016 година петчленен състав на Върховния административен съд реши, че срокът на употреба на блокове 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй " може да бъде продължен без отчет за оценка на въздействието върху околната среда. Решението на съда беше взето макар твърдата позиция на доста български и румънски организации, жители, специалисти и двама румънски министри на околната среда, в това число министъра на външните работи, че би трябвало да се извърши цялостен ДОВОС, с цел да се продължат лицензите на старите реактори. На 6 ноември Националната организация за нуклеарно контролиране издаде лиценз за удължение на работата на V блок за 10 години, като пренебрегва 11 казуса, разпознати от задачата на IAEA Pre-SALTO в оценката им за нуклеарна сигурност на двата блока. В своя отчет специалистите от Pre-SALTO декларират, че има 11 казуса, касаещи " съществени области за възстановяване в бъдеще ".
Парадоксално, за IV блок в Калининската АЕЦ в Русия, който работи със същия реактор като тези в АЕЦ " Козлодуй " – ВВЕР 1000, беше осъществена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда. За този реактор също беше решено увеличение на мощността на 104%, като в техния отчет за Оценка на въздействието върху околната среда се споделя, че увеличението на мощността значи и по-високо радиологично натоварване за популацията.
Именно поради това Кърджилов желае отговори за случаите в VI блок и припомня, че даже Русия, където петима учени от " Росатом " починаха при доста съмнителни условия и евентуален тест на нуклеарно оръжие, са създали Оценка на въздействието върху околната среда и оповестяват за отрицателни последствия от смяната на режима на работа.
Петър Кърджилов има докторска степен по " Обществени връзки и осведомителни науки " в Софиския университет, специализира в връзки при опасности и рецесии. Той е и специалист по връзки с обществеността, член е на Съюза на учените в България и дипломиран специалист в интернационалната организация за бистрота в нуклеарната енергетика Nuclear Transparency Watch.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР