Само за две години община Враца успя да завърши обект

...
Само за две години община Враца успя да завърши обект
Коментари Харесай

Враца вече има нова работеща станция за отпадъчни води

Само за две години община Враца съумя да приключи обект - Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/, част от мега плана Воден цикъл, стартирал преди девет години. Обектът е признат за употреба с Акт Протокол 16, на 28 юни. С това всички нови и реконструирани уреди в ПСОВ са въведени в цялостен работен режим. Това заяви на конференция през днешния ден кметът на Враца Калин Каменов.Община Враца
Проект „ Инженеринг за реорганизация на Пречиствателна станция за отпадъчни води-Враца” стартира да се извършва през 2009 година с финансиране по оперативна стратегия /ОП/ „ Околна среда 2007-2013 година ". И е сполучливо приключен в границите на сегашния програмен интервал 2014-2020.
Възложител е община Враца. Изпълнител е Консорциум „ ВМВ “ ДЗЗД, с водещ сътрудник „ Водстрой “ АД. Общата стойност на плана е 15 777 158,85 лева Проектът беше разграничен в два стадия на строителство и на две етапи.
Към ноември 2015 година на обекта е доставено огромна част от софтуерното съоръжение за втори стадий, а за първия стадий "по пътя на водата " към този момент е било позиционирано в оборудванията и са се изпълнявали монтажните работи. До тогава са били изпълнени и сертифицирани 50% от общата договорна стойност.Община Враца
В своето начало планът се осъществя мъчно, като причина за това беше недоразумение в консорциума, реализатор на поръчката. Крайният период беше пропуснат и по искане на изпълнителя, договорът за завършване беше удължаван през годините. Дейностите се развиваха постепенно, работеше се в режим на неустойки, според общите условия на ФИДИК.
Промяната на отрицателната наклонност и отчитане на прогрес по плана стартира след 2016 година, с встъпването на кмета Калин Каменов и неговия експертен екип. Проведени са доста срещи, още веднъж е определен актуалният реализатор на ПСОВ – Враца и благодарение на Консорциум „ ВМВ “ ДЗЗД, с водещ сътрудник „ Водстрой “ АД, през март 2017 година е завършен Етап I „ Пътят на водата”.
В момента са пуснати в деяние напълно нови построени уреди, приключени са постройката за обезводняване на утайките, изравнителят за утайкови води, инсталацията за жлезен хлорид и други уреди, които влизат в приложимост с привършване на Етап II.
До началото на септември предходната година са построени или рехабилитирани всички съществени уреди на пречиствателната станция, което разрешава нейното пълноценно действие в естествен експлоатационен режим.
Обновената станция е с потенциал от 94 хиляди еквивалент поданици и обезпечава осъществяване на европейските правила за филтриране на отпадъчни води. Проектът се отличава с използването на съвременна и изцяло автоматизирана инженерна технология за филтриране на отпадъчните води, в това число за отстраняването на азот и фосфор. Нейната надеждност се подсигурява освен от оборудванията от ново потомство, само че и от денонощен надзор и наблюдаване на употребата.
В рамките на плана е осъществено асфалтиране на пътя до обекта, както е и осъществена лесозащитната зона, която цели да стопира неприятните миризми от оборудванията на станцията.
Днес, с помощта на взаимните старания с Министерството на околната среда и водите и неналичията на взаимни отстъпки, Враца разполага с екологосъобразна и съвременна фабрика за филтриране на отпадъчните води, проектирана и изпълнена според най-хубавите инженерни практики, в цялостно сходство с екологичните стандарти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР