Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв.

...
Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв.
Коментари Харесай

Правителството ще похарчи 2 млрд. лева само за 2 месеца

Само за два месеца държавното управление ще похарчи 2 милиарда лева от остатъка, насъбран през годината - поради нарастването на полицейските заплати. Плановете на ръководещите са бюджетът за 2018 година да приключи с 0.5% остатък. При предстоящ БВП от порядъка на 110 милиарда лв. тези 0.5% се равняват на към 550 млн. лв.. Към момента хазната е на плюс с 2.5 милиарда лв., само че в оставащите седмици до Нова година остатъкът безусловно ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без глоба на Народното събрание към този момент се трансформира в управническа традиция, разяснява в. " Сега ".

Тези планове бяха доказани от ръководителя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. " Към момента остатъкът е 2.5 милиарда лева, само че ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от Брутният вътрешен продукт. За трета поредна година този остатък ще се образува поради планувани, само че неосъществени финансови разноски ", съобщи Стоянова пред БНР през вчерашния ден.

В същото време в преходните разпореждания на проектобюджета за следващата година финансовият министър Владислав Горанов предлага актуализация на тазгодишния бюджет. Поправката е поради 100-те милиона лв., " дадени " от премиера Бойко Борисов на служителите на реда за нарастване на заплатите им, откакто те излязоха на митинг при започване на годината. Точната сума, с която се усилват разноските за личен състав, е 117 млн. лева Със същата сума се орязват финансовите разноски - т.е. вложенията на страната.

Традицията с трупането на остатъци и избухливото харчене на големи суми по неособено транспарантен метод на финала на годината провокира остри рецензии от икономисти и съпротива. Наскоро и президентът Румен Радев се възмути от порочната процедура и настоя харченето на остатъка да става след диспути и с решение на Народното събрание, а не с министерски постановления. Според Менда Стоянова обаче по-интензивното харчене през ноември-декември било нещо обикновено за бюджетния цикъл - в края на годината приключвали планове, предоставени по-рано, тогава се правили и разплащанията. Такива били и разноските, които ще стопят 2 милиарда лв. от настоящия остатък.

" Това са голям брой планове на разнообразни министерства, които по лист са декларирали, че ще се разплатят ", разясни Стоянова.

Големият остатък се дължи на неизпълнените вложения, а повода за това е бавното асимилиране на еврофондовете. " Тук, за жалост, би трябвало да отбележим, че съвсем по всички оперативни стратегии има закъснение към този момент за трета година ", уточни шефката на бюджетната комисия. По последни данни едвам 1/5 от отредените за България близо 10 милиарда евро за интервала 2014 - 2020 година са разплатени досега. Забавянето е причина и плануваното съфинансиране от държавния бюджет да бъде " спестено ".

" Всички тези икономии, направени през 2017 и 2018 година, ще бъдат изхарчени евентуално в идната и в 2020 година В края на програмния интервал ще има форсиране “, акцентира Менда Стоянова. По думите й точно ускоряването на европроектите е причина бюджет 2019 още веднъж да се възнамерява с недостиг, въпреки и единствено с 0.5% от Брутният вътрешен продукт.

Разходите, които страната счита да направи следващата година, порастват по отношение на плануваните през тази година с 5.1 милиарда лева В проектобюджета за 2019 година е записано, че страната ще похарчи 44.457 милиарда лева Както стана ясно, 1/5 от нарастването се дължи на 10-процентното повдигане на бюджетните заплати и с 20% - на учителските. Повече средства се дават за дотации, обществени и здравноосигурителни заплащания. Повече са и финансовите разноски. Предвижда се те да доближат рекордните 6.8 милиарда лева За тази година са планувани 6 милиарда лева, само че действително са направени разноски единствено за 4.7 милиарда лева

Освен поради по-голямото асимилиране на еврофондове финансовите разноски порастват в допълнение и поради изместване на няколко неосъществени през последните две години плана като тол системата на стойност 215.3 млн. лева През 2020 и 2021 година разходът за тол системата и електронните винетки нараства надлежно с 263 и 294 млн. лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР