Само за ден и точно преди коледните и новогодишните празници

...
Само за ден и точно преди коледните и новогодишните празници
Коментари Харесай

Предпразнично институциите затрупаха ЕВН с глоби за милиони, Австрия видя "много лош сигнал"

Само за ден и тъкмо преди коледните и новогодишните празници държавните институции постановиха на електроенергийната компания " ЕВН - България " санкции на обща стойност 10 млн. лева От сдружението са възмутени, че размерът на глобите не дава отговор на степента на провинението, подозират корист с власт и назовават капиталовата среда отровена. Посланикът на Австрия в Роланд Хаузер София подсети, че страната му е един от най-големите задгранични вложители в България и акцентира, че това е изключително неприятен сигнал за изискванията за вложения в страната.

Острите оценки за бизнес климата в България бяха направени на изключителна конференция откакто по-рано денем Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа българо-австрийското сдружение за корист с господстващо състояние и ограничение на търговията по свободно контрактувани цени с санкция от близо 4 млн. лева Междувременно също през днешния ден в компанията са получени още две наказателни постановления от Комисията за енергийно и водно контролиране за санкции от по 3 млн. лева всяка.

Глобите от КЕВР съгласно представителите на компанията са за два случая, при които електромери на битови консуматори са били сменени без в протокола да има автограф на втори очевидец. Според компанията размерът на глобите - по 3 млн. лева на електромер, не дава отговор на публичната заплаха на нарушаването, на възможния ущърб на здравето на хората, на ползите на бизнеса и накърнява положителното име на наложилите ги институции. От ЕВН дадоха образец с това, че разлив на нефт в Бургаското езеро е бил глобен със 100 хиляди лева, а гърмежът в Горни Лом, при който починаха всички 15 служащи - с 15 хиляди лева В същото време 6 млн. лева би излязла инвестиция в една съвременна подстанция.

Според ръководителя на управителния съвет на " ЕВН България " Робърт Дик тези постановления повдигат доста въпроси за бъдещото развиване на българската електроенергетика. По думите му провиненията, глобени от КЕВР, са оскъдни, а в тази ситуация с санкцията от Комисия за защита на конкуренцията ЕВН е работила съгласно разпоредбите.

" И двете решения - и това на Комисия за защита на конкуренцията и това на КЕВР, са издадени директно преди коледно-новогодишните празници, което ни оставя с извънредно дребен период за реакция за тяхното обжалване ", акцентира Дик и увери, че все пак сдружението ще се вмести в периодите и ще приготви жалбите си. Ставаме внимателни за бъдещото развиване, добави шефът на сдружението, което доставя с ток Югозападна България и обслужва 400 хиляди електромера.

Посланикът на Австрия, която през юли следващата година ще поеме европредседателството от България и от която българското държавното управление чака да продължи тематиката за интеграцията на Западните Балкани, акцентира, че казусът е изключително неприятен сигнал за изискванията за вложения и че страната му ще следи деликатно развиването на този проблем. " Не става дума единствено за ЕВН, а по принцип за капиталовия климат в България. Тези две решения отравят бизнес средата и посяват подозрения какво в действителност стои зад тях ", сподели дипломатът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР