Само за 7 дни най-голямата по обем на транзакциите борса

...
Само за 7 дни най-голямата по обем на транзакциите борса
Коментари Харесай

Криптогигантът Binance започва битка на живот и смърт с US регулаторите

Само за 7 дни най-голямата по размер на транзакциите борса в света на криптовалутите - Binance, извървя пътя от релативно безоблачно водачество на централизирания пазар до чувството за екзистенциална опасност. Какво се случи? Отговорът в 3 букви - S, E, C, или, другояче казано, случи се преден конфликт с американската Комисия за скъпите бумаги и тържищата.

Регулаторът желае запор на активи за милиарди долари на платформата Binance.US с претекста, че тя единствено официално не е обвързвана с световния бизнес на криптокомпанията, активите на потребителите са били изложени на риск и е правила действия, за които не има нужния лиценз.
 13 тежки US обвинявания против Binance
13 тежки US обвинявания против Binance

Комисията по скъпите бумаги и тържищата твърди, че платформата заплашва парите на вложителите

Ответната страна отхвърля всички обвинявания, само че в рамите на тази седмица са вероятни събития, които могат да повлияят доста освен на Binance, само че и на цялата криптосфера.

Контекст : От повече от 10 години формалната позиция на ФБР е, че " е нарушаване на федералното законодателство да се основават частни платежни системи, които се конкурират с формалната американска валута ", само че действително гонене имаше единствено при потреблението на криптовалутите за противозаконна активност, припомня Axios в собствен материал.

Това разреши на една цяла промишленост да възникне и да придобие самочувствието да търси разговор с регулаторите за намиране на най-хубавия метод, по който виртуалните активи могат да влязат в законодателството.
 Активите на американците в Binance са застрашени - ето за какво
Активите на американците в Binance са застрашени - ето за какво

Крипто борсата е изправена пред сериозна опасност

Вълната от банкрути в криптосектора, най-знаковият от които е този на огромния съперник на Binance - FTX, промени това. И на политическо, и на експертно ниво тонът във Вашингтон се втвърди. С американския бизнес на Binance се занимават още Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Детайли : Още в края на предходната седмица от Binance.US оповестиха, че приключват опцията за складиране на щатски долари, а банките, с които работят, се готвят да прекратят тегленето на фиатни долари от платформата от 13 юни, понеделник. Така в границите на тези " самодейни ограничения " борсата става напълно с крипто.

Доларите, които не са били изтеглени в точния момент, ще бъдат конвертирани в стейбълкойни, които са обезпечени с действителни аварийни активи. Междувременно търговията, залагането, депозитите и тегленията на крипто би трябвало да продължат да действат.
 Binance са обработили прехвърляния за $346 млн. на ударена от Съединени американски щати крипто борса
Binance са обработили прехвърляния за $346 млн. на ударена от Съединени американски щати крипто борса

Bitzlato е свързвана с хакерски атаки, заобикаляне на глобите против Русия и друга противозаконна активност

Обявлението идва дни преди SEC да получи опцията убеди федералния съд да блокира 2,2 милиарда $ в крипто и 377 млн. в банкови сметки като активи на Binance.US.

Инвеститорите реагираха предстоящо на неприятните вести - изтеглиха стотици милиони долари както от Binance.US, по този начин и от Binance и от търгуваната на борсата американска Coinbase, която също е обект на правосъдна процедура от страна на регулаторите.

Според анализаторите от Nansen и Glassnode единствено сред понеделник и четвъртък общо към 4 милиарда $ са напуснали двете тържища. Основателят на Binance Чангпенг Жао (CZ) не приема тези оценки, като твърди, че методологията на фирмите е неверна и в действителност сумите са по-малки.

Той е безапелационен, че Binance няма ликвидни проблеми, активите са в сигурност и регулаторите работят с политическа мотивация, а не на база обстоятелства.

Още нещо : Лошата седмица на Binance включваше и непредвидени вести от Африка. Нигерийската Комисия за скъпите бумаги и тържищата разпореди на локалното поделение на компанията да спре работа с претекста, че активността му е била незаконна.

Най-населената африканска страна е с младо и софтуерно насочено население и криптоплатформите са известни, тъй че това е значим пазар.
 Колко постоянна е Binance в реалност?
Колко постоянна е Binance в реалност?

Общите изходящи потоци евентуално са били от $6 милиарда до $8 милиарда

Какво следва : Различните анализатори имат друг прочит на последните събития и идното след тях. Според шефа по изследователската активност на компанията за данни Kaiko Клара Медалий Binance.US има сериозен проблем: " Невъзможността на Binance.US да предлага услуги в щатски долари в района, в който борсата е особено основана да работи, е екзистенциална опасност ".

Ако SEC вкара Binance в съда и завоюва, това може да докара до банкрут на интернационалната борса, разясняват профилирани в сходни каузи адвокати, представени от Coindesk. Това не значи единствено тежки санкции и ръководители на компанията, които отиват в пандиза. Ще имаме казус, който ще може да се употребява и против други.

Освен това, занапред ще забележим дали регулаторът не е " умъртвил " токени като Solana, Cardano и Polygon, които той дефинира като скъпи бумаги и по този начин може да забрани на фирмите да правят покупко-продажби с тях.

" Основната цел на законодателя би трябвало да е да държи криптото редовно нищожно. Вместо да сътворяваме нова правна и регулаторна рамка, която легитимира криптото, би трябвало просто да го оставим да изгори ", разясниха икономистите Стивън Цекети и Ким Шоенхолц след краха на FTX. Изглежда като че ли SEC са ги послушали.
 Разследват Binance за противозаконни заплащания за над $10 милиарда
Разследват най-голямата борса за криптовалути в света за противозаконни заплащания за над $10 милиарда

Заподозрени са топ мениджъри, в това число основният изпълнителен шеф Чангпенг Джао

От друга страна : Binance са минавали през доста тежки обстановки и управлението на компанията е изрично, че ще се оправи и с тази. Знаков ход e назначението на опитния в регулаторните каузи Ричард Тенг за началник на дейностите на Binance в Азия, Европа и Африка.

Важно за Binance е дали ще бъде открита корист с активите на потребителите. Извън Съединени американски щати множеството консуматори нямат по-сигурна алтернатива за централизирана борса, тъй че бизнесът би могъл да продължи постарому. Ако обаче се окаже, че в Binance се е случвало същото обогатяване " зад кулисите " като в FTX, CZ ще загуби най-скъпия си актив - милионите консуматори, които му имат вяра.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР